14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Кафявокрилият огърличник през ноември

Ноември е посветен на кафявокрилия огърличник, който наричат още блатна лястовица, защото по размери много прилича на познатите ни селски и градски лястовици, но е малко по-тромав от тях.

Кафявокрилият огърличник е символ на Атанасовско езеро, защото гнезди по дигите и бреговете на плитката лагуна. Гнезди и в защитена местност „Пода” на новосъздадените острови, получени вследствие на удълбаването и създаването на нови водни басейни.

Типичното поведение на блатната лястовица, както и на всички останали птици, които гнездят на земята, е да се преструват на ранени при приближаване на врагове към гнездата им.  Така привличат вниманието към себе си и отклоняват заплахата от бъдещото си поколение. Усетят ли приближаване на хора до гнездата ги посрещат, издавайки тревожни звуци, летейки над тях и дори пикират. Тези дребни птици са моногамни, подобно на орлите.

Кафявокрилият огърличник се храни с насекоми, като лястовиците, и така намалява числеността на досадните комари и мухи в района на езерата и блатата. Обича да похапва твърдокрили насекоми и техните ларви. Можете да изтеглите календара за десктоп на БДЗП от ТУК.

БДЗП

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук