8.8 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Кеца: Рисунките са „реплики“ на мои картини

50 рисунки показва утре в изложбената зала на СБХ Бургас, на ул. „Александровска”22  Кръстю Тодоров- Кеца. Бургаският художник  се връща към рисунката, към техниката, с която е започнал своя творчески път, но много по- обогатена.

 Дойде ли време за ретроспекция?

 – За 25 години това е първата ми самостоятелна изложба в тази зала на Бургас. Започнах с рисунки и за това се връщам към тази техника, но много по-обогатена. Темите и сюжетите са познати! Картините вече не са при мен и тези рисунки са като тяхна „реплика” – така стана ретроспективна изложба в рисунки.

 – Рисунката и живописта – къде са допирните точки?

 – Рисунката загатва живописта. Това е една техника, която позволява повече заиграване с детайла, с отделните елементи. Дава възможност за нов поглед по експлоатирани вече, но любими теми!

 – Има ли провокация в тази изложба?

 – Провокация – може би, макар да звучи силно и приповдигнато. Първо да представя характерния за мене стил в нова техника е в известна степен провокативно. Провокацията е най-вече за публиката и това ме прави по-напрегнат от обикновеното вълнение преди всяка изложба. Надявам се да изненадам своите приятели и … почитатели!

 – В заглавието, в скоби има една цифра 50. Това броят на рисунките ли е или има и още нещо?

 -Да, има и още нещо. – Първоначално идеята беше за вернисаж по повод един юбилей в семейството ни и моя подарък за празника. Обстоятелствата позволиха това да прерасне в изложба и ето така стана „Ретроспекция в (50) рисунки”!

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук