16 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Кибернож в София и ъпгрейд на линейния ускорител във Варна

Единственият в Европа кобернож ще заработи в университетската болница „Св. Иван Рислки” в София. Това съобщи в Бургас, заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. По думите му, пари за машината ще се търсят по програмата „Джесика” през настоящата година. Според Шарков, това ще намали броя на пацианетите, които пътуват до Труция за радиохирургия.

*Заместниците на здравния министър разгледаха новия скенер в МБАЛ – Бургас 

В целия свят имало само пет бройки от въпросния кибернож. Освен в София, подобна медицинска апаратура ще трябва да заработи в поне три лечебници в страната. Министърът допълни, че се очаква подобряване на апаратурата за линейния ускорител във Варна, който поема част от онкоболните пациенти у нас.  Нова медицинска апаратура ще има в Бургаската болница.

Заместник-министър Персенски обяви, че със спестените средства от проекта за Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г, за нуждите на МБАЛ Бургас ще бъде закупена, доставена, монтирана и въведена в експлоатация следната апаратура:

Ултразвуков апарат, окомплектован с абдоминален трансдюсер, трансректален трансдюсер;

Автоматичен биопсичен инструмент за биопсия на меки тъкани;

Ендоскопска система за урологично приложение;

Видеоендоскопска система;

Дигитален мамограф;

Лапароскопска система за гинекологично приложение.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук