11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Кинолози искат Аджилити клуб в Бургас

Тази събота в Бургас ще се проведе съвместен киноложки шампионат между четириноги от България и Чили. За неделя са предвидени близо десет състезания като всеки победител от отделните дисциплини ще грабне европейска титла. Атрактивните прояви са включени в програмата на шестата киноложка изложба, която се провежда в бургаския кв. „Крайморие”.  Програмата започва от 17.00 часа и в двата дни.

nytimes.com

Това обяви пред журналисти председателят на Български републикански алианс по кинология, Аврам Петков. По думите му, българското представяне на изложението е изключително силно през тази година. „Имаме прекрасни екземпляри от над 20 държави. Радостен съм, че има силно присъствие и на българските породи като гончето и българското овчарско куче – това са над 100 представители. Нашите кучета вече са утвърдени от Световния алианс по кинология. Участват успешно в европейски и световни купи. Тази година наше куче стана шампион сред 1 500 представители на различни породи в Украйна”, каза Петков.

И тази година Бургас събра утвърдени международни съдии от цяла Европа. Градът е домакин и на редица световни експерти в кинологията. „Това е възможност да представим българските породи. Съвсем скоро в Испания е бил сформиран клуб на Българското овчарско куче, което говори, че се развиваме в международен мащаб. Подобни клубове имаме в Украйна, Русия и Латвия”, допълни Петков.

В неделя бургазлии и гости на града ще могат да наблюдават атрактивни демонстрации в дисциплината аджилити, която за втори пореден път е застъпена в изложението. Кучетата ще трябва за възможно най-малко време да премине през терен, пълен с различни препятствия. Четириногите ще бъдат освободени от каишките, а собствениците няма да могат да ги докосват. Забранени за тях остават и препятствията по време на състезанието. Питомците ще бъдат контролирани само чрез специфични мимически жестове и звуци, усвоени по време на обучението със стопанина.

„Имахме идея да основем първи за страната ни клуб по аджилити в Бургас. Бяхме намерили терените, осигурихме и треньор, но за съжаление финансовите трудности се оказаха твърде сериозни. Закупили сме само оборудване за близо 4 000 лева. Става дума за 18 различни уреда, които кучетата да преодоляват. Аджилитито е много сложен спорт. В него има слалом от подскоци, тунели и други. Предстои включването на спорта в олимпийските дисциплини. В Европа е много силно застъпен. За съжаление в кинологията България все още догонва другите. Хубаво ще е Бургас да има подобен клуб, което да ни даде възможност да се включим и в световното първенство по аджилити”, каза още Аврам Петков.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук