12.6 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Киното през 2014 година. Вижте най-очакваните филми.

Вече са ясни голяма част от заглавията, които почитателите на седмото изкуство очакват през тази година. Сред тях са както амбициозни високобюджетни продукции, така и по-скромни в мащабите си в филми.

Погледите на кинокритиката са насочени основно към заснетия за 130 млн. долара и дългоотлаган „Ной“ на Дарън Аронофски, изправил се пред конфликти с компанията Paramount за финалната версия и неодобрението на християнски организации в САЩ по отношение на интерпретирането на библейския сюжет.

©Снимка: imdb.com

В ролята на Ной е Ръсел Кроу, приел участието след откази от Майкъл Фасбендър и Крисчън Бейл, който пък ще видим като Мойсей в излизащия през декември Exodus на Ридли Скот, също едно от най-очакваните заглавия на 2014 г. Във филма на Аронофски, отчасти реализирал идеите си в създадения заедно с канадския илюстратор Нико Хенрикон графичен роман Noé: Pour la cruauté des hommes от 2011 г., участват още Дженифър Конъли, Антъни Хопкинс, Ема Уотсън. Лентата ще тръгне по кината в България от 28 март.

©Снимка: imdb.com

Сред очакваните блокбъстъри е и излизащият през май римейк на „Годзила“ със звездата на Breaking Bad Брайън Кранстън, който ще си партнира с Елизабет Олсен, Сали Хоукинс и Жулиет Бинош. Френската актриса и носителка на „Оскар“ се очаква и в копродуцирания от Димитър Гочев („Мисия Лондон“) филм „Никой не обича нощта“, копродукция на Франция, Испания, Норвегия и България. Засега не е ясно дали любовната драма ще излезе в рамките на тази година. Освен Кранстън, опит за отделяне от образа си в Breaking Bad, ще направи и Арън Пол, но с екшъна Need For Speed, частично базиран на едноименната игра.

През първите шест месеца към върха на боксофисите и няколко екранизации по комикси като новия филм за Капитан Америка с Крис Евънс в главната роля, Guardians of The Galaxy с Бенисио дел Торо, Вин Дизел, Брадли Купър, Джон С. Райли и Глен Клоуз, „Невероятния Спайдърмен 2“, X-Men: Days of Future Past, а поредицата „Трансформърс“ продължава през август с Age of Extinction с Марк Уолбърг в главната роля.

Джордж Клуни, чиято кариера като режисьор включва номинирания за адаптиран сценарий „Маската на властта“ (2011), застават едновременно зад и пред камерата за базирани по истински събития по време на Втората световна война The Monuments Men.

©Снимка: imdb.com

В продукцията, разказваща за американски експерти, които са изпратени на мисия в нацистка Германия, за да спасят от унищожение ценни произведения на изкуството, играят още Мат Деймън, Жан Дюжарден, Кейт Бланшет, а българския актьор Захари Бахаров е в една от епизодичните роли. Пред в. USA Today Джордж Клуни казва, че темата на продукцията е една от малкото все още неразказвани истории около Втората световна война. „С продуцента Грант Хаслов търсихме филм, който да е по-малко циничен от предходните ни.“, казва режисьорът и актьор, отредил си ролята на командира, който инициира операцията срещу намеренията на Хитлер да осъществи най-голямото унищожение на произведения на изкуството в историята.

Кейт Бланшет играе и в още един от най-очакваните трилъри на годината – адаптацията по романа „Мрак“ на Джилиан Флин, чийто роман „Не казвай сбогом“ привлече вниманието на Дейвид Финчър. Във филма по „Мрак“ главната роля ще бъде поверена на Чарлийз Терон като журналистка, разследваща сатанинска секта, а в „Не казвай сбогом“ героят на Бен Афлек сам ще разследва изчезването на съпругата си (Натали Портман).

©Снимка: imdb.com

Заплетени разследвания и издирвания ще бъдат в центъра на сюжета и на излизащия на 19 януари A Most Wanted Man по книгата на Джон льо Каре, но с политически привкус. Отговор за екранизацията с Филип Сеймур Хофман, Уилям Дефо, Рейчъл Макадамс и Робин Райт е създателят на „Контрол“ и „Американецът“ Антон Корбин, по-известен като фотограф и режисьор на видеоклипове за Depeche Mode, U2 и Coldplay.

Само месеци след „Затворник на миналото“, Колин Фърт и Никол Кидман ще играят отново заедно и отново като двойка с посяти в миналото проблеми за преодоляване. В британския Before I Go To Sleep Кидман ще играе страдащата от амнезия Кристин, а носителят на „Оскар“ е нейният съпруг. И двамата ще имат поне още едно заглавие, на което ще разчитат за успех през 2014 г. Фърт играе в Magic In The Moonlight, следващия филм на Уди Алън, около който засега няма много детайли, а Никол Кидман се очаква на голям екран с Grace of Monaco, дългоотлагания биографичен филм за Грейс Кели.

Годината се очертава богат на мрачни трилъри покрай развиващия се през 70-те Inherent Vice, в който Пол Томас Андерсън отново ще обедини сили с Хоакин Финикс след „Учителят“, а също така с Бенисио дел Торо, Джош Бролин, Оуен Уилсън и Ерик Робъртс. Филмът е базиран на едноименния роман на Томас Пинчън от 2009 г.

©Снимка: imdb.com

След коледната си премиера в Дания „Нимфоманката“ на Ларс фон Триер, безспорно най-обсъжданото заглавие в независимото кино за последните месеци, се очаква в по-голямата част на Европа от февруари, а конкретно в България ще се разпространява от „Арт фест“ на все още необявена дата. Винаги провокативният създател на „Антихрист“ и „Таньорка в мрака“ обединява в петчасовата си еротична драма Шарлот Генсбур, Стелан Скарсгард, Ума Търман, Уилям Дефо, Шая Лебьоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Крисчън Слейтър.

През 2014 г. някои добре познати актьори ще излязат от амплоато си и ще бъдат на големия екран с по-нетипични роли. Комикът Стив Карел, познат най-вече от сериала „Офисът“, ще играе ексцентричен милионер, обвинен в убийство във Foxcatcher, Робърт Патинсън ще направи още една крачка в страни от „Здрач“ с черната комедия Maps To The Stars, втори пореден филм за него с режисьора Дейвид Кроненбърг след „Космополис“, Натали Портман ще участвa в първия си уестърн с Jane Got a Gun, Робърт Дауни – младши ще бъде уволнен готвач в Chef, a след „Купонджийки“ тийн идолката Селина Гомес ще продължи неочаквания си завой към роли в независимото кино с очаквания на „Сънданс“ Rudderless.

©Снимка: imdb.com

След три години без нова продукция Анджелина Джоли ще се завърне на големия екран през май с фантастиката „Господарка на злото“, отчасти базирана на приказката „Спящата красавица“. Джоли е в ролята на Злодеида, злата кралица от приказката на братя Грим, а Ел Фанинг ще играе принцеса Аврора. /dnevnik.bg/

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук