14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Кинофестивалът “Северно сияние” озарява Бургас през декември

“Северно сияние” е фестивал за кино от Скандинавия и Прибалтика, който представя тази специална северна естетика, която завладява, очарова и провокира. През декември, с подкрепата на Община Бургас, ще се проведе неговото 3-то издание в Бургас.

screenshot_146Фестивaлът представя северното кино, което не може да се намери в големите киносалони. Между 18ти и 22ри декември в Културен център Морско казино ще видите кратка, но представителна селекция на нашумелия фест на „Позор“, който наскоро протече за пета поредна година в столицата. Всички прожекции са с вход СВОБОДЕН.

18.12, 19:30ч. „На север от слънцето“ Норвегия, 2012, 46’ Режисьори: Йорн Ранум, Инге Веге Двайсетина годишните Инге и Йорн прекарват девет месеца студена норвежка зима в необитаемия залив на изолиран арктически остров, близо до атлантическите брегове на Северна Норвегия. Там те построяват колиба от корени и други отпадъчни материали, изхвърлени на брега, и ядат храна с изтекъл срок на годност от сметищата на магазините. Но и носят със себе си два предмета от извънредно значение: сърфовете, които са най-голямата им мотивация за арктически приключения. Най-добрите в света вълни за сърф са добре пазената тайна на този пустеещ залив.
19.12, 18:00ч. „Мари Кройер“ Дания, 2012, 102’ Режисьор: Биле Аугуст Главната героиня на този филм е Мари Кройер, съпруга на известния датски художник Педер Северин Кройер. В апогея на техния брак, психичното му здраве се влошава, а на мястото на мечтата им да споделят общо битие на артисти се настаняват  разочарованието и тъгата. Мари е разкъсвана между ролите си на съпруга, майка и художник, същевременно фрустрирана от невъзможността да изрази себе си чрез изкуството, а мъката да гледа потъването на любимия мъж в лудостта е непоносима. За да възвърне спокойствие и сила, заминава с дъщеря си на почивка, където се влюбва в шведския композитор Хуго Алфвен. Мари смело напуска съпруга си, за да се посвети на новата си любов, неподозираша за разтърсващите избори, които й предстоят.
22.12, 18:00ч. „Синовете на Норвегия” Норвегия, 2011, 87’ Режисьор: Йенс Лиен Не е лесно да се бунтуваш, когато и баща ти иска да дойде на партито. Един ден през 1979г. Магнус и синът му Николай бутат стената на новата си къща в Рикин. Магнус е архитект, хипи и свободен дух – очевидно изключение в една общност, където равенството и конформизмът са норма. Той винаги подкрепя сина си и го подпомага безусловно, дори когато на Николай престава да му пука. „Синовете на Норвегия” е филм за бунта, пънк рока, ада на предградията и борбата между изроди и пънкари. Но най-вече за необичайните взаимоотношения между баща и син – силната семейна връзка, която понякога правим всичко възможно, за да скъсаме.

Фестивали и награди: МФФ Талин – най-добра мъжка роля; МФФ Гент – награда за режисура на младежкото жури

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук