20.4 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Климатолог посочи кога си отива студът

През уикенда ще е студено, но пък следващата седмица температурите ще се повишат. Студът свършва във вторник, от когато се очаква максималните температури през деня да са над нулата. Това каза климатологът Георги Рачев пред Нова телевизия.

През уикенда ще бъде студено. Рачев показа прогностична карта, според която температурите ще са в диапазона минус 16-минус 20 градуса в сутрешните часове в събота. Той обаче смята, че живакът в термометрите ще падне на отделни места в котловините – Кнежа, Драгоман, Севлиево, Чирпан, до минус 15-минус 18 градуса.

По отношение на февруари климатологът не направи прогноза, но се позова на Американския институт за изследване на океаните и атмосферата, според който за Европа се очаква нормално за сезона „малко по-топло“ време с валежи в нормата.

Рачев напомни, че 2015 година е била най-топлата досега в историята и показа карта на температурните аномалии през изминалите 12 месеца. Той посочи източното крайбрежие на САЩ, както и северната част на Европа и Азия, като обясни, че аномалията там е 4 градуса.

Виновник за по-топлото време е Ел Ниньо и ако той продължи да бъде така активен и през настоящата година, то 2016-а ще е по-топла.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук