16 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Кметове бесни, приемат се закони без становището на общините

Приемането на закони да става само след съгласуване и становище на Националното сдружение на общините, за да бъдат защитени интересите на местната власт. Около това становище се обединиха депутати от 2-ри многомандатен избирателен район и кметове от областта , които взеха участие в Деня на диалога. Той се организира от НСОРБ в партньорство с Народното събрание.  Темата, по която дискутираха  участниците в срещата бяха „За конкретни и реални промени в условията за развитие на общините“.

Представителите на местната власт направиха конкретни предложения за промяна на конкретни закони за постигане на финансова стабилизация и улесняване на процеса за привличане на инвестиции.

Главният секретар на Община Бургас Божидар Кънчев заяви, че правото на собственост на държавата следва да бъде редуцирано в рамките на дадена община. В противен случай тромавата процедура за промяна на статута на даден терен от държавен в общински гони инвеститорите.

Кметът на Поморие Иван Алексиев предложи законодателни промени в две насоки- промени в Закона за горите, така че да се спрат делата, които води държавата за общинските гори и промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Алексиев е категоричен, че общината е по-добър стопанин, а от общинските гори се осигурява по-евтин огрев за населението. Областният управител Павел Маринов обеща да направи официално предложение да бъде възстановена собствеността на общините в горите, защото намира притесненията на кметовете за основателни.

Кметът на Поморие поиска също да се даде право на кметовете на Черноморските общини сами да определят сроковете за забрана за строителството през летния сезон. Според него в този му вид закона за Черноморското крайбрежие е дискриминационен, тъй като забранява 6 месеца да се строи по морето и така се спъват сериозни инфраструктурни проекти.

Кметът на Карнобат Георги Димитров заяви, че не е нормално да се провежда държавната политика за сметка на общините. Той беше категоричен, че държавата е най-лошия стопанин, защото няма ресурс да стопанисва своето имущество. Димитров поиска промяна на Закона за управление на отпадъците. Според него,  ако отчисленията нараснат на 35 лв. за тон депониран боклук, такса смет ще скочи много и това ще взриви България.

Депутатът от БСП Атанас Зафиров обеща в рамките на 2 месеца да се направи ревизия на законите, които влизат в конфликт с интересите на общините. Той беше категоричен, че трябва да се намери механизъм за съгласуване на решенията на между законодателната и местна власт.

Депутатът от ГЕРБ Евелина Василева заяви, че формата на диалог е успешната форма за работа с местната власт. Тя обеща да лобира за промени в Закона за Черноморското крайбрежие, така че той да стане по-гъвкав и да не се стопират важни проекти. Василева каза още, че таксата за депониране на битови отпадъци се определя от наредба и не вижда проблем тя да се актуализира, без да се налага да се променя целия закон.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук