14.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Кметове от региона: Северната дъга на Бургас е приоритетен проект

Около сто милиона лева е стойността на проектите, с които кметове от региона ще кандидатстват по инвестиционната програма за растеж и устойчиво развитие. Само преди дни исканото общо финансиране без над 170 млн . лева при възможност на програмата да разпредели едва 250 между над 200 общини. Много от кметовете отложиха изпълнението на някои от проектите си. Те са на мнение, че програмата няма да успее да финансира големи инфраструктурни  или социални проекти, а парите ще бъдат разпределени на принципа „по малко на всички”. Община Созопол например залага на социалната и спортна инфраструктура. Черноморската община е подаде няколко проекта.

Община Поморие също се отказа от някои проекти. Кметът Иван Алексиев определи като най-важен проектът за изграждане на нова детска градина на територията на Гълъбец . Несебър  пък отправя поглед към реализирането на проекти във водния сектор. Кметът Николай Димитров се надява да бъде финансирано и предложението за изграждане Културен център в морския град. Северната дъга на Бургас пък ще е приоритетен проект за областта решиха на днешната си среща кметове и народни представители. Предложение за това направиха, част от тях и народният представител от ДПС  Дурхан  Мустафа . В крайна сметка решението  обедини присъстващите. Николов обяви, че ще оттегли проекта за изграждане на Планетариум . Амбициозната идея обаче няма да бъде загърбена. За нея ще се кандидатства догодина.

Много от кметовете  са притеснени от факта, че проектите трябва да бъдат изпълнени до края на 2014 година, което застрашава големи такива – изискващи по-дълъг период за реализация. Към момента не е ясно по какви критерии ще се избират проектите за финансиране по програмата. Отделно от нея на министерствата ще бъдат отпуснати около 150 млн . лева, които също биха могли да бъдат използвани за реконструкция или изграждане на държавни обекти, отчитат кметовете от региона.

Като пример кметът на Бургас даде сградата на Стария съд в града, която от години се руши и е собственост на Министерство на правосъдието. Въпреки изпратените множество писма от местната администрация, действия от държавата все още не се предприети, поради липсата на пари. Въпреки, че градоначалниците отписаха част от проектите, с които да кандидатстват по програмата за растеж и развитие, те ще продължат да търсят финансиране за тях. Някои ще ги внесат за одобрение през следващата  година.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук