28.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Кметът Иван Алексиев: Искаме и ще настояваме волята на дарителя да бъде спазена

Община Поморие няма за самоцел Военния санаториум и не държим на всяка цена собствеността върху него да ни бъде прехвърлена. Няма обаче да позволя да се разграбва земя в Поморие, нито хората, работещи в санаториума, да останат на улицата. Нашата цел е да запазим това, което предците ни са дарили на държавата и искаме волята на дарителя да бъде спазена. Това заяви кметът Иван Алексиев по време на специална пресконференция по-рано. Заедно с него на срещата присъстваха председателят на Общински съвет Адам Адамов, заместник – кметът Илия Джингов и общинският съветник Неделчо Стайков.

_mg_4791 Необходимостта от обществена дискусия и публичното излагане на факти около темата БДПЛР „Свети Георги” – гр. Поморие възникна поради решението на Министерски съвет да прехвърли санаториума като апортна вноска в капитала на търговско дружество „Вита” –  Велинград.

Предложението за подобно преструктуриране бе направено от министъра на отбраната Николай Ненчев, като по този начин съответната велинградска фирма ще стане собственик на лечебното заведение и ще придобие правомощия да се разпорежда с него и с персонала му.

Освен това, приемайки статута на търговско дружество „Вита”, Военният санаториум вече няма да има възможността да участва в Програмата за рехабилитация и профилактика на НОИ. От 700 хил. лв. до 1 млн. лв. годишно влизат в санаториума точно по тази програма. Заведението получава и още 400 хил.лв. допълнителни  средства, за да обслужва безплатно военноинвалиди, военнопострадали, ветерани от войните, запасни офицери и военнослужещите от състава на Българската армия и гражданските лица от Министерството на отбраната. Именно за това през 1932 г. Анхиалският общински съвет дарява на държавата безвъзмездно терен с изразена воля на него да бъде изграден Почивен дом за инвалиди и пострадалите от войните български войни.

_mg_4803„Готви се масово уволнение на персонал и скрита продажба за жълти стотинки. Готови сме да атакуваме акта за дарение и решението, прието  по предложение на министър Ненчев,  което влиза в сила на 02.02.2017 г. Това означава само едно – искаме и ще настояваме волята на дарителя да бъде спазена, а работното място на 70 човека да бъде гарантирано”, каза още кметът Алексиев. Той очерта основните варианти за спасяването на Военния санаториум и посочи мерките, които общината е готова да предприеме, в случай че лечебницата й бъде поверена.

Кметът увери, че ако Община Поморие придобие собствеността върху военния санаториум, ще се запази публичния характер на терена, с което да гарантира сигурността от злоупотреби и неправомерни разпоредби с имота.  Ще продължи участието си по програмите на НОИ, но ще предоставя същите привилегии и на всички военноинвалиди, ветерани от войната, запасни офицери и всички военнослужещи. Стана ясно и че в проектобюджета на общината са предвидени 1 млн. лева за ремонт на санаториума.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук