13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Кметът Иван Алексиев: „Кабланд” е класическа схема за измама

Във връзка с публикация на в. Труд от 12.11.2014 г., стр. 5, със заглавие: „Томалевски от „Другата България” в имотна афера”, кметът на Община Поморие Иван Алексиев изпрати до редакцията на вестника писмо, което да бъде публикувано като право на отговор.

Иван Алексиев     На 14.11.2014 г., в. „Труд”, публикува статия озаглавена: „Кметът на Поморие Иван Алексиев: Няма отърваване от аферата „Кабланд”. Статията е по повод правото на отговор, но съществено се различава от изпратеното до редакцията писмо. Поради тази причина, Община Поморие публикува целият отговор на кмета Алексиев без съкращения и изменения, а именно:

***************************************************

Дружество „Кабланд” ООД е създадено през 2005 г. със съдружници Община Поморие и фирма „Ен Джи Би Кънсълтинг”. Община Поморие участва с апортна вноска на близо 2 000 дка земя в местността „Хижата” – гр. Каблешково, където инвеститорите трябва да построят модерен голф комплекс. Вече 9 години строителството дори не е започнало.

Последното Общо събрание на съдружниците от „Кабланд” се проведе на 29.10.2014 г. и на него за пореден път поисках промяна в дружествения договор, но предложението отново не беше прието. Пред въпросните инвеститори заявих, че през 2005 година са вкарали Община Поморие (не без нейно знание и съгласие) в класическа схема за измама, от която страдат единствено жителите на Каблешково. И отново ясно заявявам, че преди 9 години тогавашният кмет и общинските съветници са толерирали тези хора, и че става въпрос за класическа схема за източване на общината.

Първоначално с Решение № 210/22.12.2004 г. ОбС-Поморие е дал съгласие де се извърши продажба на недвижими имоти, частна общинска собственост на 5 от имотите, предоставени по-късно като апортна вноска в „Кабланд” ООД, общо в размер на 1 476,057 дка, като имотите „да се използват за изграждане на голф-комплекс.” Продажбата съгласно решението следва да се извърши чрез търг с явно наддаване при първоначална цена 500 лв. на декар. Решението е отменено с последвало решение на ОбС-Поморие от 11.02.2005 г.

 

С окончателно Решение № 255/29.03.2005 г. ОбС-Поморие „дава съгласие Община Поморие да учреди дружество с ограничена отговорност, като внесе под формата на непарична вноска недвижими имоти, подробно описани в дружествения договор”, общо в размер на 1 918,197 дка, „срещу които да получи 2 777 дяла по сто лева или общо 277 700 лв., представляващи 20 % от капитала на новоучреденото дружество, като сключи договор и протокол за учредяване на дружеството с учредител „Ен Джи Би Кънсълтинг” ООД, който да внесе сумата от 1 110 800 лв., срещу която да получи 11 108 дяла по сто лева поотделно, представляващи 80 % от капитала на новоучреденото дружество. Определен е предмет на дейност: Проектиране, строеж и експлоатация на ваканционно-развлекателен голф комплекс от зони, сгради и съоръжения и акомодация в поземлени имоти, находящи се в землището на гр. Каблешково, местността „Хижата”. Упълномощен е общински съветник, който да подпише учредителните документи, като на същия са дадени права да подписва всички необходими документи по регистрацията на дружеството и да подпише от страна на общината дружествения договор, приет с настоящото решение.

 

Със същото решение под т. 9 е гласуван текст, според който ОбС-Поморие „одобрява предварителния и окончателния договор за евентуална продажба на дяловете от „Кабланд” ООД и определя същия общински съветник за представител на общината, като го упълномощава да подпише предварителния и окончателния договор пред нотариус.

По-късно, на 22.07.2005 г. е издаден и нотариален акт за притежаваните недвижими имоти от апортната вноска на името на „Кабланд” ООД – НА № 158, том IV, рег. 1400, дело 689 от 2005 г.

 

Трудно е да се проследи кой стои зад така наречената фирма инвеститор на проекта. Съсобственици в нея са Дарио Томалети /Божидар Томалев/, българинът с френско гражданство Георги Гурковски и англичанинът Никалъс Галахар.

 

Съгласно справка в СИЕЛА-правно-информационна система, поддържаща данни от Търговския регистър, регистър БУЛСТАТ, НИС Делфи, НОИ и НАП, към момента на учредяване на „Кабланд” ООД от 29.03.2005 г. (същата дата, на която е взето Реш. № 255 на ОбС-Поморие за учредяване на „Кабланд” ООД) посоченият като съдружник „Ен Джи Би Кънсълтинг” ООД вече е преобразувано от дружество с ограничена отговорност на еднолично ООД. Размерът на капитала не е променен, остава същия – 5 000 лв. и собственикът е малтийската фирма Дарник Лимитид. Съгласно писмо с изх. № 2184/28.04.2011 г. на Окръжна прокуратура-Бургас прехвърлянето на дяловете на Дарио Томалети, Георги Гюрковски и Никалъс Галахар към Дарник Лимитид е осъществено по-рано, на 17.03.2005 г. Преобразуваното дружество „Ен Джи Би Кънсълтинг” ЕООД отново се представлява от Георги Гурковски, но вече е само като управител. По-късно капиталът на „Ен Джи Би Кънсълтинг” ЕООД е увеличен на 1 158 900 лв., като тази промяна е вписана в Търговския регистър на 21.06.2006 г., а учредителният акт на дружеството, приет от представител на новия собственик Дарник Лимитид, е подписан на 13.03.2006 г.

 

Девет години по-късно, строежът не е започнал. Финансовият отчет на дружеството показва, че приходите му са 0 лв., а загубите над 2 млн. лв.

 

Възложил съм пълна справка за гласуването и за действията на всеки един общински съветник и отговорен фактор. След това ще сезираме съответните компетентни органи за техните деяния.

За нещо, което десета година не дава плод, аз казах – заченато е порочно, умишлено е заченато порочно. И не са виновни само „Ен Джи Би Кансълтинг”, а и представителите на Община Поморие от това време – тогавашният кмет, председателя на Общинския съвет и общинските съветници.

 

Дали всичко това е направено съзнателно или не – последствията вече се виждат. Понякога бездействието е по-опасно от действието. И ако несъзнателно е направено, тогава да излязат тези хора и да си признаят, че са сгрешили. А те не само мълчат, а се опитват да вменят вина на други. Щом мълчат, очевидно е направено съзнателно.

 

На всички е ясно, че общината няма как да излезе от това дружество. Дори да пуснем искане по Търговския закон за излизане, изрично в решението от 2005 г. е записано, че общината може да се освободи единствено от дяловете си. Тя няма как да си върне земята.

 

В момента, в който е взето решението, че Община Поморие апортира тези близо 2 000 дка земя в това дружество, тя се разделя с тях, защото те стават собственост на дружеството.

 

Цитира се и едно решение от 27 септември 2011 г. как кметът трябва да предприеме действия за излизане на общината от дружеството и се дава срок за това от 10 дни. Но на 30 септември същата година се влиза в предизборна кампания. И кметът, и председателят на Общинския съвет, Янчо Славов (БСП), са заявили преди това, че са кандидати за кметове и на 30-ти септември те излизат в кампания.

Относно решението на съда, за което твърди бившият председател на Общинския съвет Янчо Славов (БСП) и един електронен сайт, искам да дам следното уточнение:

Бургаският административен съд е приел, че решението на ОбС Поморие от 2011 г. за прекратяване на дружествения договор не е индивидуален административен акт по смисъл на чл. 21, ал. 1 от АПК, а представлява волеизявление на собственик на дружествен дял в търговското дружество с общинско участие. Поради което съдът е намерил, че жалбата е недопустима, оставил я е без разглеждане и е прекратил производството по делото.

Съдът не се е произнесъл по законосъобразността на решението на ОС Поморие за прекратяване участието на Общината в „Кабланд”. И едно уточнение – няма решение (съдебен акт по същество на спора), а има определение.

В Търговския закон изрично е записано, че съдружниците могат да се освободят единствено от дяловете си. В момента, в който е взето решението през 2005 г. за създаването на дружеството, Община Поморие се разделя с тези 2000 дка земя и те стават собственост на дружеството (за което има издаден нотариален акт).

 

Последствията са на лице! Всички, които са участвали в това порочно деяние, визирам тогавашния кмет и председателя на Общински съвет, се опитват да се оправдаят. Ако ставаше въпрос за грешка, мисля, че щяха да излязат и да я признаят. Но те се оправдават и измиват ръцете си с мен, защото знаят, че „грешката” е допусната умишлено и най-вероятно им е донесла лична изгода.

 

Сегашното ръководство на Община Поморие и аз като кмет, полагаме огромни усилия да накараме инвеститора да реализира проекта, като по този начин да пресечем порочната схема. Съзнаваме, че реализацията му е от изключителна важност за жителите на гр. Каблешково и района като цяло, затова правим всичко възможно да запазим земята, която е апортирана в дружеството.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук