12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Кметът: Използвайте ни като лаборатория за добри практики в образованието

В Бургас се провежда среща между студенти, представители на академичните среди и работодатели. Основната й цел е публичното представяне на резултатите от дейността на висшите училища в града по проект „Студентски практики“.

Във форума се включиха проф. Николай Денков – зам.-министър на образованието и науката и Зорница Русинова – зам.-министър на труда и социалната политика. Tе представиха в аванс бъдещите планове на двете институции за подобряване на връзката между висшето образование и пазара на труда, за осигуряване на допълнителни възможности за подобряване на знанията и уменията на специалистите с висше образование чрез инструментите на Европейските инвестиционни и структурни фондове.

„Щастлив съм, че виждаме в Бургас двама зам.-министри, които ще са моторите при изпълнението на две оперативни програми от новия програмен период – „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Развитие на човешките ресурси“. Надявам се полезна информация за тях днес да достигне чрез вас до нашите студенти, до работодателските организации. Община Бургас има опита и самочувствието на успешен бенефициент от предишния програмен период 2007 – 2013, но новите оперативни програми, особено „Наука и образование“, са предизвикателство за нас. Ще направим всичко възможно да запълним липсващото звено от добре подготвени на практика млади специалисти на пазара на труда. Използвайте Бургас като лаборатория за добри практики в образованието – няма да ви разочароваме“, каза кметът Димитър Николов в приветствието си към участниците в срещата.

Той даде конкретен пример за дисбаланса, който се забелязва по оста образование – пазар на труда. Това е явният интерес на компании от IT сектора да инвестират и да отварят работни места в Бургас, но едновременно с това те не откриват в града и региона достатъчно на брой подготвени специалисти. Кметът Николов заяви, че се надява с помощта на двете министерства, респективно двете оперативни програми, този дефицит да бъде компенсиран.

„Бургас е добре известен като пример за това как се подхожда към възможностите за европейско финансиране. Нямам съмнение, че бихте се справили успешно като лаборатория, която произвежда добър опит“, каза зам.-министър Денков. Той прие поканата на Община Бургас и Министерство на образованието ще организира тук на 2 и 3 юни детайлно представяне на възможностите за кандидатстване по новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова също похвали Бургас за активността му. Тя каза добри думи за оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, която се очертава като най-успешната от стария програмен период 2007 – 2013 с над 80 % разплатени средства по нея. Стана ясно, че правителството вече е договорило добър нов пакет от мерки за инвестиции в хората по програмата, тъй като тя ще продължи да е функционална и през новия програмен период 2014 – 2020.

В днешната среща участваха още бургаските зам.-кметове Йорданка Ананиева и Атанаска Николова, ректорите на двата бургаски университета – проф. Христозова и проф. Петков, много студенти. Тя е част от Дните на Европа, организирани от Областен информационен център и Община Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук