13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Кметът към кандидата Стойновски: Абсолютна неграмотност

 Абсолютна неграмотност. Така определям поредните евтини твърдения на общинския съветник Ваклин Стойновски. Вече за никого в града не е тайна: Основната му задача е да се осуетят големите проекти на Бургас. Примери много – индустриалната зона, „Александровска“, сега и автобусите. Вече всички си задават въпроса – чии интереси всъщност се защитават с безсмислено хвърлените в общественото пространство обвинения? Със сигурност не тези на Бургас.

Рано започна предизборната кампания. Това е добре – нека хората се ориентират и опознаят кандидатите. Само че досега не чух нито една идея за Бургас, а само безсмислено боравене с някакви милиони, които уж били изчезнали. После след поредните предизборни фойерверки се оказва, че не само не са изчезнали, ами и проектите се реализират, а европейските контролиращи органи и най-вече хората на Бургас са удовлетворени от това, че градът се променя с европейски пари.

Няма проект, който да съм започнал и да не е бил атакуван – не с аргументи, а с празни твърдения.

Върху мен тежи изключително голяма отговорност за европроектите. Защото при тях няма компромис със слабости и няма как да си позволим нарушения. Затова и много от другите кметове не посмяват да се хвърлят на големи проекти – защото всеки детайл, буква и етап от реализацията им се следят от няколко европейски органа, от прокуратура, сметна палата, икономическа полиция. И всеки кмет полага подпис върху документите на проекта, и всеки кмет знае, че една цифра или отклонение да има при осъществяването на проекта, той носи персонална наказателна отговорност. Това е истинската причина много от колегите да не се осмеляват да кандидатстват за европейски средства.

Проектът за интегрирания градски транспорт е уникален не само за България, но и за Европа. Бургас е избраният пилотен град и всички европейски и български контролиращи органи са фокусирали вниманието си върху него. Не сме се забавили нито един ден с документацията и реализацията му. Напротив: движим се предсрочно с процедурите, а за автобусите – пуснахме поръчката много по – рано, още преди дори да са проектирани трасетата. Дори при най-малката слабост, Бургас може да бъде санкциониран с милиони левове, както става с много други градове в страната. Бургас като лидер в усвояването на европейски средства е най- проверяваният град в страната, а аз съответно най-проверяваният кмет. Рискът и отговорността са огромни – но пък резултатите си заслужават. И затова като слушам поредните глупости и боравенето с лека ръка с едни милиони ми става смешно. Аз не знам, как за четири години общински съветници така и не направиха опит поне малко да се подготвят в материята „европроекти“, за да не звучат толкова некомпетентно, смешно и евтино при предизборните си прояви. Въпреки че натрупах вече четири години опит в тази сфера, аз самият всеки ден отделям по няколко часа, за да навлизам още по – сериозно в материята. Готов съм да отделя от времето си, за да обуча кандидатите за кметове, как се печелят и отчитат европроекти, без да искам нещо в замяна. Ще го направя, за да повиша грамотността им по темата и да не изглеждат толкова неподготвени.

В процедурата за осъществяването на интегрирания градски транспорт няма никакво нарушение. Тя се прави съвместно с европейските експерти. Аз нося персонална отговорност за реализацията на проекта, включително и съдебна, не Ваклин Стойновски. За всяко едно действие уведомявам и министерството, и Европейската комисия. До момента няма нито един сигнал за неодобрение от тях, или пък от фирмите-производители на автобуси. Няма никакво забавяне, напротив, предсрочно стартираме. Просто се налага да пригодим процедурата към влязла в сила нова европейска директива. Тайнственият документ, „разкрит“ от кандидата, е публикуван в сайта на Агенцията за обществени поръчки на 19 юли и е достъпен за всички.

Ако утре стартираме новата обществена поръчка и влезе в сила нова директива, с европейските ни партньори пак ще я спрем и пуснем наново, докато всичко бъде перфектно. В момента Бургас се посещава ежедневно от европейски експерти и заедно с тях следим всичко да е изрядно до запетайката. Процедурите се правят заедно с тях, защото проектът е пилотен и ще се вземе като модел за България.

Ако някой има съмнения, моля моментално да прати сигнал до прокуратурата, ОЛАФ и който си реши. Но първо да се подготви добре по темата, за да не звучи толкова некомпетентно и смешно пред тези сериозни контролни органи.

В момента опозицията критикува другите кметове, че не са поели смелостта и отговорността да кандидатстват и спечелят този проект. В Бургас моите опоненти ме атакуват, че съм го спечелил и съм се наел да го реализирам. Защото ги боли, че Бургас се събуди и показа, че може, и че им липсват идеи за бъдещето. Жалка тактика, от която не печели градът. За съжаление безсилието на идеи води до глупости като днешните.

Един достойно спечелен проект не трябва да бъде опорочаван с празно хвърлени реплики за несъществуващи нарушения. И моят съвет към канидата е да преглътне собственото си его и чрез ограмотяване да се опита да помогне за реализацията на проекта. Аз ще съм първият човек, който публично ще го поздрави за това.

И се надявам повече да не коментирам празни приказки. Времето ми трябва за проектите на Бургас.nikolov6.jpg

/отговорът е публикуван без редакторска намеса /

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук