11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Кметът на Бургас: Спомена ли за проблемите на Бургас, ще се задейства държавния репресивен апарат

„Надигнем ли глава да си кажем на глас проблемите на секундата се задейства държавният репресивен апарат – неоснователни проверки, забавяне на съгласуванията и излишно демонстриране на власт“.

Димитър Николов

Това казва в интервю пред „24 часа“ Димитър Николов по повод проблемите, които има като кмет на Бургас с правителството. До този момент той никога не бе споменавал по този начин за проблемите си с кабинета „Орешарски“ въпреки, че в последната година имаше множество такива, но се опитваше да запази дипломатичния тон, макар и за цялата страна да бе видно, че притискан. Примери в това отношение са сакнциите по ОПОС, парите по инвестиционната програма на МС „Растеж и устойчиво развитие“ и няколкото блокирани проекта.

По думите на Николов същото е и положението с колегите му в страната. Опитат ли те да си потърсят правата – веднага следва обратната реакция от държавата. „Иначе пред медиите си стискаме ръцете, но свършат ли снимките започва притискането. Но кого наказват – кмета на Бургас или бургазлии?“, пита риторично Николов и продължава в същия дух. „Гледайки от моята камбанария и натрупания опит, в мен се затвърждава усещането, че държавата няма интерес от единството на кметовете. Страхът идва от факта, че те са истински, мажоритарни фигури – най-наблюдаваните, най-критикуваните, но и най-подкрепяните. И управляващите приемат това като заплаха за влиянието им, заради което се държат с кметовете като към подчинени, васали. Не искат да разберат, че оправил ли градовете, ще оправим и държавата“.

Бургаският градоначалник засяга и темата за затворения достъп до Морска гара. „Управляващите смятат, че като оставят затворен достъпа, ще натрият носа на кмета. А го натриват на хората. Не може Бургас да е единственият морски град, в който поколения бургазлии да не са слизали до кея“, допълва Николов и настоява незабавно да се вземат мерки, за да се отвори достъпа до морето.

Николов отбелязва, че Бургас като град с един от най-ниските проценти на безработицата трудно може да привлече инвеститор в индустриалния сектор, защото той ще търси по-слабо развити региони, където и заплащането е по-ниско и не е нужно да се конкурира с останалите сектори. В тази връзка за Бургас е по-добре да заложи на привличането на работни места, носещи високи доходи. Пример в това отношение е двете сериозни IT фирми, които отвориха офиси тук в последната година, смята Николов.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук