13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Кметът на Несебър даде старт на кампанията за превенция на риска от диабет

Кметът Николай Димитров даде старт на поредната проява от кампанията за превенция риска от диабет, която организира община Несебър. В пенсионерския клуб в Стария град той пръв измери нивото на кръвната си захар, като с личен пример показа, че грижата за здравето е най-важна. Малко преди това кметът информира присъстващите, че община Несебър се стреми да осигури добри условия за живот на всички възрастови групи от населението, а здравната проява е част от социално отговорната политика на местната власт. Градоначалникът припомни, че администрацията е организирала и безплатни целогодишни прегледи в няколко направления. Те се извършват в базата на СБР-Несебър в сградата на Здравната къща и са за местните жители, които имат  проблеми  с  опорно–двигателния апарат, периферната или централната нервна система,   кардиологични  заболявания. Николай Димитров не пропусна да пожелае на пенсионерите настоящата година да е изпълнена със здраве, щастие и благоденствие и благодари на РСНЦ „Диабетни грижи” – Бургас, „Верният настойник“ – Бургас и „Авигея Шаама“- партньорите в кампанията за превенция на риска от диабет.

В здравната проява в Стария Несебър се включиха 40 човека, повечето от които пенсионери. По време на инициативата представител на РСНЦ „Диабетни грижи” – Бургас, запозна присъстващите с основните характеристики на социално-значимото заболяване, разясни на хората какви грижи да полагат за своето здраве. Бяха направени изследвания на кръвната захар и кръвното налягане и се обърна внимание на всеки един гражданин. Раздадоха се анкети на всички участници за оценка на риска от развитие на захарен диабет тип 2.

След посещение на РСНЦ „Диабетни грижи” във всяко населено място, част от кампанията, се прави обстоен анализ на резултатите от изследванията. Въз основа на анализа ще бъдат привлечени редица медицински специалисти с различни профили, които да продължат превенцията на това сериозно заболяване. Именно това ще бъде и вторият етап на инициативата в община Несебър.

Инициативата, която стартира от Обзор през октомври 2016 г. и ще обхване всички населени места в общината, се осъществява със съдействието и подкрепата на кмета на Несебър Николай Димитров. Съществен принос в реализирането на мащабната акция за превенция риска от диабет имат и организациите с нестопанска цел – „Авигея Шаама”, с която община Несебър си партнира от дълго време, „Верният настойник“ – Бургас, и РСНЦ „Диабетни грижи”- Бургас.

 

Захарният диабет е едно от най-често срещаните нарушения на обмяната на веществата в организма. Откриването на това заболяване в предклиничната му фаза (предиабет) има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения. Целта на скрининга е да идентифицират хората без явни признаци на захарен диабет, които отговарят на диагностичните критерии. Първичната профилактика при захарен диабет тип 2 включва корекция на рисковите фактори и проследяване на рисковите групи. Най-подходящият скринингов тест е изследването на кръвна захар – случайна, на гладно или след нахранване.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук