20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Кметът на Несебър и датският посланик обсъдиха въпроси, свързани с туризма

Кметът на Несебър Николай Димитров и извънредният и пълномощен посланик на Кралство Дания Сьорен Якобсен обсъдиха въпроси, свързани с приключване на активния туристически сезон и датските туристи, посещаващи страната, както и сътрудничеството между двете страни. Още в началото на срещата, която се състоя в представителната сграда на новото старо кметство в древния град, кметът увери, че с предшественика на госта местната власт е поддържала добра комуникация и при необходимост са действали в синхрон. Николай Димитров подчерта, че с Константин Дараданов, почетен консул на Дания във Варна, който също присъства на срещата, добрите взаимоотношения са дългогодишни. В подкрепа на ползотворното сътрудничество изрази мнение и заместник-началникът на полицията в РУП- Несебър Павел Колев, който също участва в разговора. Той информира, че регулярно се обменя информация с представители на датското посолство по различни случаи, касаещи техни граждани. В тази връзка той изнесе данни че, за 2017 г. има заявени 24 престъпления, свързани с датски туристи, и те са най-вече кражба на мобилни телефони и лични вещи, оставени без надзор. Относно сигурността спокойствието и безопасността на почиващите през активния сезон на територията на общината бе припомнено че, от няколко години насам се изпращат командировани полицаи от вътрешността на страната, които подпомагат работата на местната полиция.

Възможностите за различни видове туризъм, които предоставя морската община също бяха част от темите, които се обсъдиха на срещата. Кметът информира посланика за различните фестивали, които се провеждат в Несебър, като се спря по-конкретно на детските форуми, празника на града – 15 август, тридневното събитие за класическа музика „Месембрия Орфика“, както и на предстоящото „Есенни пасажи“. Николай Димитров обърна внимание върху стремежа на местната власт да наложи общината като четирисезонна дестинация и възможностите, които има за развитие на поклоннически и конгресен туризъм.

Домакинът изтъкна, че Несебър е една от общините, които посрещат най-много туристи през летния сезон и за да протече той безопасно всяка година в края на пролетта местната власт организира срещи с полицията, туроператори, посолствата, чиито държави имат туристи на територията на общината и се набелязват мерки за действие.
Във хода на разговора Николай Димитров информира посланика и за двата важни инфраструктурни проекти – модерната пречиствателна станция и претоварната станция за отпадъци, които от две години насам са повишили екологичния стандарт в района. По тази линия домакинът изтъкна и подобренията в сметопочистването, които общината е направила, като обърна внимание, че Стария Несебър се почиства денонощно през активния сезон, защото тогава се посещава от 30-40 хил. туристи всеки ден.

Н. Пр. Сьорен Якобсен обясни, че това е първото му посещение на Черноморското крайбрежие, като основният повод да дойде тук е големият брой датски туристи, които посещават общината. Посланикът сподели, че е впечатлен да чуе за всичките подобрения, които местната власт прави за развитие на района, както и от броя на туристите, които посреща. Няколко пъти той подчерта, че е изключително доволен от добро сътрудничество между местната власт, полицията и датското посолство и увери, че ще тази линия на съвместна работа ще продължи. Същата позиция потвърди и градоначалникът Николай Димитров.

Срещата между кмета на Несебър и датския посланик завърши с размяна на подаръци. Малко по-късно Н. Пр. Сьорен Якобсен разгледа и някои от най-емблематичните забележителности на старинния град.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук