12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Кметът на Несебър почете Деня на победата при визитата си в Москва

Кметът на Несебър Николай Димитров направи няколкодневна визита в Руската федерация, където посети Москва и по-конкретно тържеството на Червения площад, Градът на военната слава – Волоколамск, който е побратимен с нашата община, и Звездното градче, известно като мястото, където се намира главното и елитно руско учреждение за подготовка на космонавти. Кметът на Волоколамск и кметът на НесебърГрадоначалникът на Несебър проведе и редица ползотворни срещи, съдействие за които получи от директора на Центъра на промишлеността на Република България в Москва – г-н Илиян Цонев, който не спира да помага и да сътрудничи на различни институции в страната ни за осъществяване на полезни контакти с руската държава.
Посещението на г-н Димитров във Волоколамск бе по покана на неговия колега Евгений Гаврилов по случай Деня на победата и 70 години от края на Втората световна война. Заедно с жители на града и московчани, на събитието присъстваха гости и от други страни, сред които България, в лицето на кмета Николай Димитров.

Кметът на Несебър и кметът на ВолоколамскНеизменен елемент от празника във Волоколамск, откакто от 2010 г. е удостоен със званието „Град на военната слава“, е военният парад. Задължителна част от програма на 9 май е и засвидетелстването на уважение към подвига на загиналите герои в защита на отечеството им с поднасяне на цветя и венци пред паметници и монументи на антифашисти. Заедно с кмета на Волоколамск, градоначалникът на Несебър Николай Димитров почете паметта на героите и сведе глава пред подвига им, като посети няколко паметника-символи на героизма, сред които най-посещавания мемориален комплекс с шест скулптурни фигури на бойци, изразяващ устойчивостта и смелостта на войниците от многонационалната дивизия на известния руски воин – генерал Панфилов.
Кметът на Несебър и кметът на Звездното грачеПо-късно, на среща с ветераните от Втората световна война, кметът домакин Евгений Гаврилов поднесе своите приветствия към присъстващите и даде думата на своя колега от Несебър. В словото си Николай Димитров също изрази признателност и благодарност към делата им, като не пропусна да представи града на ЮНЕСКО в България и неговите природни, културно-исторически достойнства. Г-н Димитров разказа пред ветераните, че по последни данни в общината са регистрирани 38 хиляди недвижими имоти, собственост на руски граждани, 2 300 души от които живеят тук, а някои от тях се срещат с него в приемния му ден, за да търсят решение за свои идеи, проблеми или предложения. Кметът сподели още, че общината се стреми да оказва съдействие при всеки един въпрос, така че хората да се чувстват спокойни, сигурни и удовлетворени от избора си да живеят в перлата на българско самочувствие.
Друга среща на Николай Димитров във Волоколамск бе с потенциални инвеститори, които се интересуваха от условията за бизнес у нас. В хода на разговора с тях, кметът на Несебър увери присъстващите, че морската ни община оказва съдействие на руските инвеститори, решили да вложат средства и да бъдат част от икономиката на страната ни.
В един от разговорите, градоначалникът на Волоколамск, който остана трогнат от посещението на българския си колега, увери Николай Димитров, че сътрудничеството в сферата на търговско-икономическите, научно-техническите и хуманитарно-културните отношения ще продължи да се развива. Домакинът Евгений Гаврилов, който не успя да присъства на подписване на споразумението за сътрудничество между две общини м.г., обеща да посети Несебър на 15 август – празник на града.
В дните на своя престой във Волоколамск Николай Димитров проведе среща и с фирми, членове на Съюза на руските туроператори, с които разговаря за възможностите за културен, фестивален и най-вече спортен туризъм. Възможностите за културно сътрудничество по-късно кметът на Несебър обсъди и с руския си колега Валери Токарев, кмет на Звездното градче, намиращо се недалеч от Москва. Николай Димитров не пропусна да отправи покана към именития си колега за гостуване в българския град на ЮНЕСКО по време на предстоящ през месец юни т.г. фестивал „Отечество“. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Несебър и е съвместно културно събитие между нашия морски град и Звездното градче.
Биографията на полковник Валери Токарев е завидна. Той е известен руски космонавт, пътувал е в космоса два пъти и е извършил две кариерни космически разходки. Удостоен е със званието „Герой на Руската федерация“, както и с други ордени и медали на Русия. Преди да заеме поста кмет, е бил тест космонавт в намиращия се в Звездното градче Центърът за подготовка на космонавти „Ю. А. Гагарин“ – главното съветско и руско учреждение за подготовка на космонавти.

Последната среща на кмета на Несебър в Руската федерация бе с водещи брокери в Московска област. Специалистите по продажби на недвижими имоти увериха, че няма отлив на руски купувачи, а че застоят е временен, поради създалите в последно време геополитически обстоятелства. А, че руснаците обичат България като място за отдих и туризъм, кметът на Несебър се увери сам по време на своя полет към България- чартърният самолет бе пълен с руски граждани.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук