13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Кметът на Несебър проведе няколко работни срещи в Москва

Кметът на община Несебър Николай Димитров, направи няколко дневна визита в Москва, по покана на Директора на Центъра на промишлеността на Република България в Москва – Илиян Цонев. В хода на посещението г-н Цонев организира среща между г-н Димитров и проф. Виктор Архипов, който e член на Борда на директорите на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС). 2На нея беше обсъдена възможността да се проведе Международен черноморски филмов фестивал с домакин – община Несебър, като страните се разбраха да се изпратят условията за домакинство на този фестивал и след преценка на обстоятелствата, община Несебър ще реши дали е възможно да поеме организацията му.

1Също така кметът на Несебър се срещна и със заместник кмета на град Волоколамск – Андрей Славин, като идеята на това мероприятие бе да се създаде един бъдещ договор за сътрудничество и взаимопомощ между двете общини. За тази цел кмета на Несебър – г-н Николай Димитров, ще изпрати покана до ръководството на Волоколамск, да посетят община Несебър и да се запознаят отблизо с хилядолетната история на града, както и с неговите природни и архитектурни ценности. Очакванията от едно такова бъдещо посещение са, да се обменят идеи и да се обсъди бъдещо сътрудничество между двата града в сферата на деловото и културното взаимодействие, както и в това на инвестиционните обмени. В заключение на срещата, директорът на българския промишлен център в Москва г-н Илиян Цонев, изрази увереност, че едно подобно бъдещо сътрудничество между българските и руските общини ще бъде от полза и за България.

Волоколамск е град в Русия, административен център на Волоколамски район, Московска област. Населението му наброява около 53 002 души. Област Волоколамск е уникално място, близо до Москва, където са преплетени исторически забележителности и запомнящи се събития от миналото. Тук се намират много места, покрити с безсмъртна слава герои, загинали в борбата срещу нацистите. Градът е един от най-старите в Русия, с 12 год. по-възрастен е от Москва, а скоро му предстой да отпразнува 880 год. юбилей.

Една от срещите на несебърския кмет в Москва, беше с директора на Българския културен институт в Москва – г-жа Буряна Ангелакиева. На нея се обсъдиха възможности за сътрудничество по повод на предстоящите туристически борси в Москва, на която община Несебър участва с проекта „Иновативен маркетингов подход за развитие на регионален туристически продукт”, където съвместно с партньорите по проекта – общините Бяла и Долни чифлик, ще вземе участие в четири международни туристически изложения. Целта на всичко това е да се популяризира създадения в рамките на проекта Регионален туристически продукт, туризма в общината като цяло и привличането на нови инвестиции към България, в частност към община Несебър, която е най-развитата в туристическо отношение община в България и посреща ежегодно най-голям брой туристи. Това се дължи на богатото културно наследство и природни дадености, заради които Несебър е в списъка на градовете Световно културно наследство и вече 30 години носи славата на световна ценност.

Кметът на Несебър – г-н Николай Димитров е останал с много добри впечатления от срещите проведени в Руската столица, като подчерта добрата работа и съдействие на директора на Центъра на промишлеността на България в Москва – г-н Илиян Цонев, както и на директора на Българския културен институт там – г-жа Буряна Ангелакиева. Г-н Димитров каза още, че е изключително доволен от срещата си с зам.кмета на град Волоколамск – Андрей Славин и очакването му е за едно бъдещо сътрудничество между двата града. В заключение, несебърският кмет добави, че в резултат на тези срещи, община Несебър е намерила нови приятели и е поставила основите на едно бъдещо сътрудничество, което ще бъде полезно както за Несебър, така и за България.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук