24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Кметът на Поморие подписа първия договор за новия програмен период

Днес, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Ивайло Калфин и министърът на финансите Владислав Горанов връчиха официално в Министерския съвет първите договори на общините – бенефициенти по схемата „Независим живот“ на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ за 2014-2020 година. Договорът, подписан от кмета Иван Алексиев е по проект „Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в община Поморие”, и е на стойност 498 523,44 лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ.

„Радвам се, че сме от първите община в България, които успяха да подготвят проектни предложения още в самото начало на новия програмен период. Проектът ни е насочен към най-уязвимата част на нашето общество и е сериозна подкрепа в усилията ни да разширим социалната политика в община Поморие. Имаме пълна проектна готовност и увереност да участваме и в следващите отворени оперативни програми”, каза кметът Иван Алексиев.

Основната цел на проекта е повишаване качеството на живот и достъпа до услуги на хората с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване. Чрез разкриване на Център за почасово предоставяне на интегрирани услуги в общността или в домашна среда,  ще се извърши и превенция на риска от институционализация на хората от целевата група.

Центърът за почасово предоставяне на услуги ще се помещава в сградата на  съществуващия Център за социална рехабилитация и интеграция в кв. Свети Георги, гр. Поморие. Проектът предвижда закупуване на специализиран микробус за хора с увреждания и монтаж на специален подемник, който ще придвижва трудно подвижни или хора с инвалидни колички между 1-ви и 2-ри етаж на сградата.

Центърът ще разполага с две зали – за лечебна физкултура и за физиотерапия, кабинети за социален работник и психолог, санитарни и общи части. Със средства по проекта, ще се закупи модерно и функционално специализирано оборудване, съобразено с различните видове увреждания.

Почасовата грижа за всеки конкретен случай ще се определя от социален работник, който ще инициира срещи с потребителите. Социалният работник ще е свързващото звено между всички останали специалисти в Центъра – медицинска сестра, рехабилитатор и психолог. Услугата „Личен асистент” ще се предлага според идентифицираните нужди на потребителите и в съответствие със съществуващата нормативна база.
Срокът за изпълнение на проекта е 22 месеца.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук