13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Кметът на Созопол поиска археологическите обекти да станат общински

По-малко археологически обекти, но финансирани с по-големи суми. Така накратко заместни-министърът на културата, Велислава Кръстева загатна за бъдещото развитие на правителствената програма „Виа Понтика” при посещение в Созопол. „Не може да има политически пристрастия там, където има обществен интерес. Това важи в пълна сила, когато става дума за културно наследство”, категорична бе тя.

Чуйте подробности от заместник-министъра в звуковия файл: Велислава Кръстева

Кръстева бе придружена от директорът на Националния исторически музей – Божидар Димитров. Пред храм „Св. Св. Кирил и Методий” заместник-министърът разговаря и с кметът на Созопол, Панайот Рейзи, относно бъдещото финансиране на археологическите обекти край древния град. Според нея, предстои разработването на стратегически подход към археологическите обекти.

„Имаме силна мотивация да открием формулата между научната стойност, обществения интерес, интересът на бизнеса, между възможностите за развитие на културния туризъм и интересите на частните инвеститори. Идеята ни е не да се финансират много обекти с малки суми, а да подпомогнем примерно 10 стратегически, така че те да подпомогнат възможностите за следващите 10. Тук, защитата на всеки един от проектите, които се борят за тази подкрепа, ще бъде много важна”, обясни зам.министърът.  Тя увери, че ще се търси формулата за сътрудничество между местните власти, неправителствения сектор и държавата.  „Нищо от културното наследство не може да бъде извадено от контекста си, само по себе си. Културното наследство е нашата история, но и нашето отношение към бъдещето”, категорична бе Велислава Кръстева.

Чуйте и подробности от кметът на Созопол: Панайот Рейзи

От своя страна, кметът на Созопол Панайот Рейзи поиска археологическите обекти на територията на общината да станат нейна собственост. Само по този начин, местната администрация можела да инвестира в археология. Кръстева подчерта, че идеята не е чужда за управляващите и по този въпрос би могло да се работи. Тя увери, че следващото й посещение в Созопол ще бъде съвсем скоро, а обект на посещението й ще бъдат островите „Св. Кирик” и „Св. Иван”, които за сега остават встрани от амбициозната програма за проучване на археологическите обекти у нас.

Панайот Рейзи допълни, че трябва да се намери формулата за разграничаване на работата на Националния институт за недвижимо културно наследство с гражданите и институциите. Той припомни, че  работата на общините по европейските проекти е с много кратки срокове. „За водния цикъл на Созопол например, трябва да имаме съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство”, посочи кметът. Според Кръстева, в момента се работи по промени в Закона за културното наследство с цел облекчаване на процедурите. „В института предстои конкурс за директор. Установихме, че в преходния политически период, това се е отразило на темповете, с които работи администрацията. Там работата е доста забавена. Не е работено в периода на служебния кабинет. Смятам, че постигнахме някакво темпо”, каза още зам.-министърът.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук