13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Кметът на Царево: Главна прокуратура да разследва случая „Корал“, за да може тази сага да приключи

„По повод изказването на Вицепремиерът Екатерина Захариева, че в местност „Смайлов чаир” в с. Лозенец до плаж Корал са издадени 18 разрешения за строеж, от които в сила са 9, всъщност в сила са 15 и само 3 са отменени от съда с решение през 2013г., които са за трафопостове, съобщиха от пресцентъра на Община Царево. Всички останали разрешения за строж са в сила или в срок за презаверка, съгласно констативен протокол на РДНСК от 12 август 2014г.

Георги Лапчев За местност „Рибарницата” е публикувано, че общо 20 са издадените разрешения за строеж, от които едва 7 са в сила. От констатацията е видно, че от всички 20 строителни разрешения издадени за тази местност, касаещи само 2 имота, 18 са в сила и презаврени, а за 2 от тях не са подадени заявления за презаверка .По повод изказването на министър Захариева, че ще бъдат дадени на прокуратура, то те вече са били обект на разследване от Окръжна прокуратура в началото на 2013г. и делото е прекратено, и препис от решението е изпратено към: МРРБ – ДНСК Изх.№БС – 256-00-720/31.01.2013г. Върховна административна прокуратура – София На Вх.№227/ 2013г. – II Апелативна прокуратура Бургас – На Изх.№ 1309/2013г.

Във връзка с твърденията, че разрешенията за строеж са издадени без да бъде проведена процедура по оценка за съвместимост в нарушение на Закона за биологичното разнообразие, то през 2012г. Министъра на околната среда и водите Евдокия Манева е разгледала преписките и с писмо с Изх.№ 04-00-375 от 06.03.2013г. са уведомени Окръжна прокуратура Бургас и Министъра на МРРБ, че ПУП за въпросните имоти са одобрени преди влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ДВ бр.52 от 2007г.), поради което за тях няма основание да се изисква провеждане на процедура по реда на чл.31 от Закона за биологичното разнообразие. В тази връзка за одобрените планове е неприложима разпоредбата на чл. 122 от Закона за биологичното разнообразие, според която Министъра на околната среда и водите спира реализацията на планове и проекти, започнати или утвърдени в нарушение на Закона за биологичното разнообразие.

По повод изказването, че не е осигурено присъеднияване към общите мрежи и съединения към техническата инфраструктура, то трябва да се знае, че по-голяма част от издадените строителни разрешения са за общите мрежи и съоръжения (както например 3-те оменени, които са за БКТП/Трафопостове), съгласно чл.69 от ЗУТ и чл.13 от ЗУЧК.

Няма нищо по-хубаво от това Прокуратурата да направи проверка. Въпреки че Окръжна прокуратура е излязла със становище, е добре и Главна прокуратура да разследва, за да може тази сага да приключи.”, заяви кметът на Община Царево инж.Георги Лапчев.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук