12.6 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Кметът поиска още мерки за ограничаване на авиационния шум

Кметът на Бургас Димитър Николов се обяви за надграждане на мерките за ограничаване на авиационния шум над Бургас. На среща днес от ДП „Регулиране на въздушния трафик“ и Летище Бургас потвърдиха, че имат намерение да въведат допълнителни мерки, които да бъдат реализирани в пълния си обем до 2016 година.

samolet

Една от тях е за внедряване на нова сателитна навигация, която да насочва по-добре самолетите при снижаване – така ще намаляват по-рано и по-далече от града оборотите на двигателите, респективно нивото на шум и разхода на гориво. Предвиждат се също нови точки за финален подход към града, които щадят урбанизираните територии, ограничения в работата на двигателите при излитане и др.

Припомняме, че по настояване на кмета Димитър Николов през 2013 година беше извършена промяна на трасетата за излитащи и кацащи самолети, за да се ограничи преминаването им през урбанизираната градска територия. България е длъжна да изпълнява и Плана за прилагане на единно европейско небе. В него са заложени изисквания за намаляване на шума и емисиите от вредни газове във въздуха. По време на срещата бе съобщено, че предстои до 2017 година да бъде въведена нова сертификация на самолетните двигатели, която изисква те да издават най-малко със 7 децибела по-нисък шум.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук