13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Кмет на село дава по 100 лева от заплатата си на всяка родилка

Кметът на видинското село Градец Илия Томов е намерил интересен начин да се бори с ниската раждаемост в управляваното от него населено място, пише „Конкурент“. Местният първенец подел инициативата още през миналата година. Той решил да дава по 100 лв. от личната си заплата на всяка жена, която роди в селото.

„На мен ми е ясно, че това не е голяма помощ, даже е нищо на фона на парите, които трябват за отглеждането на едно дете, но все пак си е малък стимул и награда“, разказва Томов. От тогава досега управникът е раздал стотачки на 8 родилки.

„Това аз си го реших и си го спазвам. Парите, които давам, са от личната ми заплата, която получавам като кмет. Радвам се, когато науча, че в селото е проплакало новородено“, допълни управникът на Градец, цитиран от 24chasa.bg

Според Илия Томов един от основните проблеми за ниската раждаемост е безработицата в региона. В най-голямото село от общината, в което живеят над 1 300 души, работа няма. Нямат право и да кандидатстват по програми, тъй като не са от селата, които са в общините от селски тип, разказа Томов.

Надали селото ще достигне пак най-големия си разцвет, когато през 1956 г. в населеното място е имало над 4 000 жители. Докато е кмет обаче, Илия Томов се зарича да насърчава раждаемостта със скромната си награда от 100 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук