14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Книжка с автентични рибни рецепти ще получат бургазлии на Никулден

Книжка с рецепти на малко позабравени и автентични местни рибни ястия е подготвила тази година Община Бургас за празника на града 6 декември – Никулден. Празничното издание „Вехти бургашки гозби“ ще бъде специален подарък за жителите и гостите на морския град.

Тиражът на рецептурната книжка е 10 000 бр. Това, заедно със съдържанието и удобният джобен формат, придават на изданието истинска колекционерска стойност. Книжката ще бъде раздавана безплатно от аниматори, облечени в моряшки дрехи по главните улици на Бургас, по време на тържествата по случай Никулден.

Приказна легенда, описваща живота и чудесата на Светеца-покровител на Бургас Николай Чудотворец, постепенно въвежда читателя в кулинарната история на нашия град. Преди морските и рибни специалитети, друга история свързана с морския ни град, разказва за забуления в легенди остров Света Анастасия.

Книжката е съставена от 22 гозби, специално подбрани от всички 156, участвали в конкурса за рибни рецепти през лятото. Сред тях има и такива, датиращи от преди век – рибена чорба, Никулденски шаран, пиратска салата от миди, чироз по бургаски, рибарски сауш, миди по моряшки, месеница с риба и др. Чрез тях изданието се превръща в безценен подарък за всяка кухня, а притежателят му – в изкусен кулинар и майстор на рибните и морски специалитети.

Рецептите, публикувани в книжката, както и всички други, участвали в  инициативата за събиране на автентични бургаски рецепти, ще станат част от менюто на ресторанта „Сто години назад“, който ще отвори врати на остров „Света Анастасия“ след неговата реставрация.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук