16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Княжество Монако ще финансира веломаршрут в Царево

Културният обмен между Община Царево и Княжество Монако обсъдиха кмета на Царево инж. Георги Лапчев и Сергей Пенев, почетен консул на Княжество Монако. Посещението в морската община е инициирано от Природен парк “Странджа” във връзка с проект на територията на Община Царево – Изграждане на кръгов веломаршрут, който е финансиран от княжеството.     

Веломаршрутът, с дължина 35 км, преминава през землищата на Синеморец и Бродилово, и през защитената местност „Устието на река Велека“, Община Царево. Проектът цели опазването на естественото състояние, целостта и единството на природните елементи и екологичните процеси. В него се включва и оборудване на Информационна точка за парка в читалището на с. Бродилово.

Княжество Монако е финансирало изготвянето на План за управление на ЗМ „Устието на река Велека“ и ЗМ „Силистар  от 1993 г. до 1997 г. От 2002 г. до 2004 г.  всяка година княжеството,  чрез МОСВ, е финансирало малки проекти на обща стойност 30 000 евро годишно. Те са за подпомагане развитието на природосъобразен туризъм и местни инициативи. От 2005 г. до 2007 г., чрез еко министерството, е финансирало отново малки проекти на обща стойност до 50 000 евро годишно.

В рамките на срещата, кметът Георги Лапчев запозна гостите с икономическите характеристики на региона и потенциала на Община Царево по отношение развитието на туризма. В разговора не бяха отминати и възможностите за нови капиталовложения на територията на Царево, както и факта, че общинската администрация се стреми да помага и да оказва пълно съдействие на инвеститорите в региона.

Почетният консул Пенев изрази желание сътрудничеството между Община Царево и Княжество Монако да се развива активно. По думите му в момента се обмислят възможностите за реализиране на нов проект съвместно с Министерството на културата. Съществува реална възможност да се реставрират няколко манастира/параклиса в България, като два от тях може да бъдат на територията на Община Царево. Обсъжда се и възможността танцов състав от Царево да гостува във Форум Грималди, който е най-големия културен и конгресен център в Монако. Заедно с гостуването има възможност да се направи и съвместна брошура за туризъм (селски и културен), която да ни промотира за определено време на територията на княжеството.

Сергей Пенев посети Общински исторически музей – Царево и остана впечатлен от изложените археологически експонати, сребърното тракийско съкровище и най-голямата частна колекция от пафти и накити в България, която ще гостува в музея до края на лятото.

Двете страни изразиха убеденост, че съвместните прояви, ще дадат възможност за осъществяване на трайно партньорство.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук