14.9 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Коалицията ЛИДЕР – НИЕ против промените в изборното законодателство

Политическите партии ЛИДЕР и „Национален Идеал за Единство” /НИЕ/ се обявяват против налаганите в последния момент промени в Изборния кодекс, които предстои да се приемат в Народното събрание. В края на октомври двете политически сили подписаха споразумение за общо явяване на предстоящите парламентарни избори през 2013 г. На 9 ноември областните структури на коалиционните партньори в Бургас дадоха съвместна пресконференция, за да оповестят единната си позиция относно съществуващата опасност от манипулиране и фалшифициране на парламентарния вот догодина. На пресконференцията присъстваха Димитър Колев, областен координатор на ПП ЛИДЕР – Бургас, Стати Петров, общински председател ЛИДЕР- Бургас, Тодор Делев – областен координатор на ПП „НИЕ” Бургас и Стоян Георгиев – председател на общинската организация на ПП „НИЕ”  в Бургас.

„Обедини ни важната за България цел реално да съживим икономиката на страната. Не чрез европейски средства да запушваме дупки в бюджета,  а да създадем подходящи условия за развитие на бизнеса. Инфраструктурата е важна, но страната няма нужда само от нея. Според проучванията всеки ден в България 10 фирми спират работа, а единственото място, където може нормално да се живее и работи, е София. В Бургас няма дори и 10 национално значими компании”, каза председателят на ЛИДЕР – Бургас Димитър Колев. 

Коалицията ЛИДЕР – НИЕ има ясна програма за постигане на икономически стабилитет. В нея място намират и европейските субсидии, но разпределени сред фирмите, които създават работни места, а не насочени към „приятелските кръгове”. Двете партии са готови с предложение и за по-справедливото субсидиране в селското стопанство, което би трябвало да се осигурява не върху единица площ, а върху единица произведен продукт. 

Коалицията се надява в следващия мандат да има представители в законодателния орган на страната, за да участва във вземането на важните за икономиката й решения. Сред приоритетите й още в началото на мандата ще са и промените в Изборния кодекс, който трябва да гарантират равноправност на парламентарно представените и извън парламентарно представените партии.

„Преди 4 години, когато ГЕРБ дойде на власт, обеща до края на 2009 г. да внесе промени в  Изборния кодекс и не го направи. Предложенията за промени се внасят сега, 8 месеца преди изборите. А най-новата ни политическа история изобилства от примери, които доказват, че корекцията на финала може да накаже дори и управляващите”, напомни Димитър Колев.

Според ЛИДЕР и НИЕ  в предлаганите сега промени в Изборния кодекс  не са взети предвид множеството нарушения, извършени по време на изборите през 2011 г. Това ще остави у хората съмнения за подмяна на вота. Предложените промени облагодетелстват определени представители в Народното събрание.

Идеята ЦИГ да поддържа списъците по ГРАО е легален опит за контролиране на вота и дава възможност за натиск върху общините за манипулиране на тези списъци.

ЛИДЕР и НИЕ искат да бъдат уеднаквени правата и задълженията на гражданите. В редица европейски страни вече е въведено активно избирателно право – лица, които имат задължение към общините отпадат от избирателните списъци.  Парламентарните партии обаче не поемат тази отговорност.

Двете партии подкрепят промените по отношение предотвратяването на купуване и продаване на гласове. Те предлагат да бъде въведена наказателна отговорност и за членовете на изборни комисии, които фалшифицират резултатите – сега те носят единствено административна отговорност. 

Повечето от препоръките и констатациите, направени от политическите сили извън парламента, от ОССЕ и неправителствените организации не са взети предвид при изготвянето на промените в Изборния кодекс. Затова сега коалицията ЛИДЕР –  НИЕ се обръща към президента като последна възможност промените да бъдат стопирани и подложени на дебат и корекции. В противен случай през 2013 г. демократичният избор в България ще бъде застрашен.

Коалиционните партньори са наясно, че не е възможно на този етап да се направят основни промени в Изборния кодекс. Те са подготвили и предлагат конкретни мерки, чиято реализация да стартира през следващия мандат на парламента. Основното предложение сред тях е промените в изборното законодателство да се извършат в началото на следващото управление, за да се предотврати възможността да бъдат обслужени интересите на управляващите в момента партии. А за да се гарантира прозрачност на избора, те апелират за създаването на постоянна деполитизирана изборна администрация, а управляващите да се откажат от мнозинството си в комисиите и да дадат възможност за участие на неправителествения сектор.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук