13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Който не гласува, прави Доган незаобиколим фактор

 На добър час, бургаски социалисти, но погледнете докъде ви докараха – да гласувате за зам. председателя на СДС, заяви водачът на листата на ГЕРБ Божидар Димитров

– Г-н Димитров, защо приехте да водите листата на ГЕРБ тук?

– Защото съм от този край и никога не съм прекъсвал връзката си с него. Напротив, през всичките тези 40 години аз съм се опитвал да направя нещо за своя район в рамките на моите правомощия или да лобирам за него. Проф. Фол преди години неслучайно насочи усилията си към Странджа, инициатор бях аз. През цялото време съм предизвиквал разкопки на такива крупни обекти като античния акропол на Аполония, разкопките на Дебелт, Маркели край Карнобат и на много други обекти. Същевременно, когато туризмът започна да се оформя като водещ отрасъл, написах туристически пътеводители на всички черноморски градове – Несебър, Поморие, Созопол, Царево, сега пиша и на Бургас. Винаги съм се опитвал да направя нещо и когато не мога – използвам силата на писменото слово. Това се отнася и за тракийските бежанци, и за замърсяването на Черно море, за магистралите и други. Защитавал съм от неправомерни атаки парк „Странджа“ по крайбрежието. Тогава някои еколози, които според мен не са еколози, много си изпатиха от мен, щото ги пердаших безмилостно. Важно е да се запази този югоизточен ъгъл на родината. Там няма курортно строителство, населението ще се изтече на север, това е граничен край и е подложен на опасност един ден да бъде заселен от многомилионна Турция, на която като влезе в ЕС няма как да попречим. Разчитам на бургазлии, че знаят всичко това и ще гласуват за мен.

– На евроизборите водеща политическа сила в региона се очерта „Атака“, вие ще привлечете ли като националист част от техните привърженици?

– Не влизам в някаква борба. Всички сме на политическия пазар. Няма да чуете от мен лоша дума нито за „Атака“, нито за някоя от другите партии. С всеки съм работил по някакъв начин, дори и с Джевдет Чакъров от формация, която въобще не смятам за партия, а за мафиотско сдружение. Чакъров не знам защо, може да е почтен човек, но наистина направи нещо, той осигури и разпредели европейски пари поне за половината ни сметища и пречиствателни станции. Не мога да кажа лоша дума за него. Но в крайна сметка, въпреки неговите усилия, пак ще ни санкционират. Ето след 1 юли трябва да имаме изградени 70 сметища, а ние имаме едва 25-30. Аз ще водя позитивна кампания, слагам на масата своите идеи, казвам на гражданите на Бургаска област: „Ето, това ви предлагам аз, а те ви сочат другото. Избирайте кое е по-хубаво, по-важното“. И така трябва да бъде. Предизборното съревнование ние го наричаме битка, а това обикновено го правят мъже, които имат комплекси. По-правилната дума според мен е предизборно съревнование, в което ние излагаме своите идеи, а гражданите избират.

– Но това засяга участниците в изборите, а коментарите на хората са доста крайни, заради това, че само ден преди да оглавите листата, напуснахте БСП. В един форум ви определиха като „Азис на политическата чалга“. Това притеснява ли ви?

– Аз не следя форумите, но в същото време имам широко разпространен номер на GSM и ми се обадиха 40 социалисти от Бургас, които ми казаха, че заявяват подкрепата си за решението ми и ще гласуват за мен. Очевидно ще го има и единия коментар, и другия. А „Азис на политическата чалга“ звучи добре, хареса ми, ще си го запиша. Аз ще издам книга с компроматни материали, които ще се появят в медиите до 5 юли.

–  Очаквате ли такива компромати?

– Очаквам, да. Днес имаше такъв във вестник, който се разпространява безплатно. Твърди се, че с мой подпис, кога и къде положен е била унищожена мелница. Естествено, не се обяснява как, защото мой подпис нищо не значи, когато се касае за недвижим паметник на културата. Има разделение – аз се занимавам с движимите паметници. Отделен е въпросът, че тази мелница не е паметник на културата, но дори и да бих искал и 10 пъти да се подпиша – моят подпис нищо не значи в случая. Има си друга институция за тази цел.

– Преди избори се повдига непрекъснато темата за обезщетенията на тракийските бежанци. Вие сте един от хората, които работите по този проблем. Доколко реално има шанс наследниците да получат парите си и не е ли това въпрос, който се поставя само с цел да се привлекат повече гласове?

– Не, тази тема беше забравена по ред причини, най-вече от явната невъзможност да накараме Турция да плаща. Тя е 80 млн. души, ние сме 8 млн., нямаме инструментът да я заставим да плаща. Сега обаче тя иска да е член на ЕС и като желае това, трябва да реши всички фундаментални проблеми със съседите си. Това е точно такъв проблем. Не става дума за 10 – 15 млрд., а за много повече. Сега има на ден по 100-150 човека, които носят документи и сумата сигурно ще нарастне на 30-50 млрд. Едно време не е имало радио, не е имало телевизия и хората сигурно не са разбрали и затова са събрали едва 13,7% от документите на тракийските бежанци. Сега се оказва, че има много документи, за голяма изненада дори и в нашия род, а аз смятах, че никой не ги е взел. Баба ми и дядо ми са били убити от турците. Баща ми е бил деветмесечно бебе, братята му и сестрите му също са били малки и са гледали да спасят живота си, но се оказа, че някой от тях, вероятно най-големия, е прибрал документите. Турция е приела пътя да преговаря за размера на обезщетенията и как ще ги изплаща, въпрос на аритметика. Ще дадат 40-50 млрд за 10 години, а през това време ще се ползват от преимуществата на ЕС – свободен пазар на хора, капитали, така че има голям шанс да получим тези пари. Вероятно след дълги и тежки преговори, вероятно в навечерието на приемането на Турция в ЕС, но ще ги получим. Това е тема, по която трябва непрекъснато да бием. В Европейския парламент успяха депутатите заедно.

– Хората по Черноморието са настръхнали срещу ДПС заради многото хотели на Доган и неговото обкръжение. Местните жители в Созопол, където вие сте роден, например, са особено чувствителни към всеки слух, че лидерът на ДПС може да сложи ръка върху остров Свети Кирик. Ще разчитате ли на тези гласоподаватели да ви подкрепят като човек, настроен анти-ДПС?

– Веднага мога да заявя, че скоро никой няма да вземе Свети Кирик, защото започнахме разкопки. Вчера се показаха основните и част от стените на два огромни антични храма. Единият е от архаичната епоха, какъвто няма досега в България, а другият – от елинистическата. Има и още една голяма църква в началото на разкопките. Вероятно, както и предполагахме, ще се окаже, че там храмовете са един до друг. Очакваме да изскочат още 5-6, защото е известно, че храмовете се съсредоточават на акропол. Така че, ако някой иска да строи, ще почака 2-3 години, тъй като разкопките ще продължат може би и повече. А след това вероятно ще се реши кой какво ще прави. Не знам обаче къде ще строи, тъй като това е 8 декара остров с паметници на културата, които ще бъдат обявени за защитени, ще бъдат реставрирани частично или напълно и да забрави някой, че е искал да строи. След 5 години вече някое друго правителство може да реши друго.

– На какви други гласове разчитате?

– Разчитам на гласовете на тези 50% избиратели, които не са се явили до урните и традиционно не се явяват. Те протестират срещу цялата политическа система и смятат, че и негласуването е гласуване. Дълбоко се лъжат, тъй като именно с гласовете си те помагат на Доган, те фактически правят неговата партия двойно и тройно по-значима, тъй като с тези 10%, които има той вкарва 3 пъти повече депутати и става „незаобиколим“ фактор в българската политика. Виждате в историята, че всички търсеха коалиция с него, след което загиваха – СДС, НДСВ и сега БСП. Така че гласувайте! Гласувайте за ГЕРБ, дори по теорията за по-малкото зло, ако сте от тези избиратели, които не харесвате политическата система. Дори и на това съм съгласен, но за ГЕРБ.

Втората група са избирателите на малките партии. Тези, които гласуват за формации, които с труд преодоляват или остават зад 4% бариера. Когато не я достигнат е ясно – гласовете се разпределят по партии. Но дори тези формации да влязат в парламента, те решават проблемите на една група от омръзнали стари политически мутри. Те нямат друг избор, освен да се прикрепят към някоя партия или да влязат в коалиция и започват да пречат на изпълнението на програмата от съответната голяма партия, рекетирайки я с напускане на Народното събрание и т.н. Така, че остават факторчета в политиката депутатите от тези партии, но не решават проблемите на хората. На трето място се обръщам към хората от БСП. Знам, че много от тях са недоволни от стратегическия съюз с Доган. Чувал съм много социалисти с болка и горчивина да казват – „Моят глас всъщност е за Доган“. БСП стана присъдружна организация на Доган, те имат почти равен брой гласове. Доган има по-малко, защото той все пак гледа да спази приличето да не отчая съвсем гласоподавателите на БСП. Към членовете на БСП се обръщам, особено към тези, които са патили от управлението на СДС, че те сега ще гласуват за един отявлен десен кадър и бивш член на СДС. Искам да им кажа: „На добър час, бургаски социалисти, но погледнете докъде ви докараха – да гласувате за зам. председателя на СДС“.

Интервю на Боряна Тенчева, в. „Фактор“bojidar-dimitrov.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук