14.9 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Кой и защо иска хаос и беззаконие в Слънчев бряг?

„Съюзът на собствениците“ в Слънчев бряг официално се обяви срещу въвеждането на каквито и да било общи законови норми от държавата в курортния комплекс. След оповестеното решение на Борда на директорите на „Слънчев бряг“АД в най-големия курортен комплекс да бъдат въведени правила за търговия и услуги, да се премахнат незаконните обекти и заведения, от години задръстващи и загрозяващи комплекса, да се регламентира режима за достъп, възпрепятстващ криминална и престъпна дейност, т.нар. „Съюз на собствениците“ реагира негативно. На своя разширена среща в х-л „Маджестик“, УС на хотелиерите разпространиха декларации до МИЕТ, МРРБ, Община Несебър и медиите, в които категорично се обявиха срещу опитите на държавното предприятие, менажиращо курорта, да въведе правила и да приложи най-после законите на Р България в този комплекс.

„За жалост, нашите лоши опасения, че пресичаме огромни потоци на мръсни пари от сенчеста икономика, изразени в предходното ни комюнике, се оказаха верни. Яростната и отчаяна съпротива на една група хотелиери по морето потвърждава правотата на заключенията, че противопоставянето на незаконната търговия и услуги, както и пресичането на криминогенните дейности в Слънчев бряг, са крайно неприемливи на някои собственици на хотели, концесионери на плажната ивица и местни политически активисти. Какви са причините за това – всеки може да си отговори без затруднение“, коментираха от ръководството на „Слънчев бряг“АД.

 Исканията, направени от УС и КС на Съюза на собствениците включват ликвидацията на държавното предприятие „Слънчев бряг“ АД. Това дружество с мажоритарен дял на държавна собственост – 75% бе създадено да регулира и управлява дейностите в този огромен комплекс, с оглед на държавния интерес, държавната стратегия и да гарантира спазването и прилагането на законите на територията. Именно порочната липса на достатъчна активност и инициативност от страна на държавата, до момента, доведе до хаотичното презастрояване на Слънчев бряг с хотели и жилищни сгради, до безконтролно „инвестиране“ в безпрецедентно изграждане на бетонни квартали, на хотели и сгради в зелени площи, паркове, пясъчни дюни, плажна ивица.. Същите тези собственици, които създадоха сегашния облик на Слънчев бряг, скачат като ужилени в първия момент, когато държавата, в лицето на ръководството на комплекса, реши да поеме своите поверени от закона правомощия и задължения. А те са подетите и обявените инициативи за ред и законност, вместо досегашната практика на „Закона на джунглата“, корупция, криминалитет и безвластие.

Основните искания на собствениците са: да се ликвидира държавната роля в управлението на курорта и отнемане на държавното имущество /инфраструктура/ и предаването му като подарък във владение на Община Несебър. Подобни стремежи, освен, че са цинични по своята същност, но са и незаконни по своя смисъл. Другото желание на „собствениците“, отправено до институциите, е отпадането на единствения член 56 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, който регламентира въобще реда и начина, по който се поставят временни обекти. „Хотелиерите и ресторантьорите в Слънчев бряг не желаят не само държавен орган на територията на комплекса, а не желаят също така и какъвто и да било държавен закон, който по някакъв начин да ги контролира и санкционира. Коментарът тук е излишен! Остава да се запитаме към какво се стремят тези хора, къде и в кое време живеят и до какво ще доведе подобно деструктивно поведение, ако то дори и малко бъде допуснато да се толерира.Общественият интерес на българската държава е в опасност от подобни акции, целящи единствено хаос и безвластие, в което някои частни бизнес интереси да процъфтяват. Явното противопоставяне срещу новата схема за търговска дейност, услуги и режим за контрол на допуска в курорта, съпротивата срещу премахването на незаконните бараки, сергии, обекти и заведения, опитите да се елиминира всячески държавата, като контролни функции и собственост в Слънчев бряг, са един болестен синдром на едно вече изживяно време, което страната и обществото ни са обречени да преодолеят“, казаха още от „Слънчев бряг“АД. 

suny-panorama.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук