24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Кой колко получава край морето?

Обяви за сезонна заетост в морските ни курорти заляха сайтовете за търсене и предлагане на работа. Въпреки очаквания силен туристически сезон заплатите за бармани, сервитьори, рецепционисти, камериерки и др. не са по-различни от миналогодишните. 

Средната заплата за камериерка е от 470 до 700 лева, като любопитното тук е, че категорията на местата за настаняване не оказва кой знае какво влияние върху заплатата. Барманите масово се наемат за около 700 лева, като най-често се обещава и процент от заработеното през деня или месеца.

Подобни са и условията за сервитьорите по морето. При тях обаче заплатата варира от 470 лв месечно плюс процент от оборота на юг от Бургас и до 1 000 лева /фиксирана заплата/ в големите хотелски комплекси на север.

Традиционно най-високи остават заплатите за главните готвачи в ресторантите. В 5-звезден хотелски комплекс например, където ресторантите най-често са отделно категоризирани с 3 звезди, шефовете получават между 1 500 – 2 000 лв. Готвачи в по-малки ресторанти в курортите край Царево и Созопол пък се наемат за 800 – 900 лева месечно възнаграждение.

При помощния кухненски персонал заплатите са бетонирани от години. Помощници в студена и топла кухня масово получават около 650 лева. Промоутъри и „викачи“ в Слънчев бряг се наемат за 800 – 900 лева месечно. Към тях обаче има изискване да владеят свободно поне два чужди езика.

1 000 лева – толкова обикновено получават аниматорите. Ако решите да кандидатствата за подобна позиция обаче ще са ви нужни няколко чужди езика и опит в сферата.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук