13.1 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Коледари се надпяваха в Айтос

Община Айтос за поредна година организира детския фестивал „Коледарско надпяване 2011”. Коледарски песни и обичаи на сцената на айтоското читалище показаха представителни групи от всички общински училища. Бургаско жури с председател Димитър Тонев оценяваше участниците в продължение на повече от пет часа.

Надпяването се провежда от пет години по повод Рождество Христово. Състезанието е в два раздела – обредни и певчески групи. Грамоти и награди от кмета на Община Айтос Васил Едрев тази година получиха най-добрите училищни коледари и сурвакари в три възрастови групи.

Съпътстваща проява беше конкурсът за най-автентичен обреден хляб и най-автентична сурвачка. Журито оценяваше експонатите на изложба, уредена във фоайето на читалище „Васил Левски”.

Коледарската фиеста в Айтос  е една от десетките прояви, включени в празничната програма на Общината, посветена на Коледа и Нова година. Вторник /20.12./ е денят на театралната Коледа в Айтос. Общината откупи две празнични постановки на Казънлъшкия театър „Л. Кабакчиев”. Сутринта за децата ще е представлението „Коледно вълшебство”, а вечерта – за възрастните – комедията „Щръклица”.

На 21 декември Общинският съвет – Айтос ще заседава за последно през 2011 година. Преди да започнат деловата си работа по 20-те точки, включени в предварителния дневен ред, в заседателната зала съветниците ще получат поздрав от малките коледари на СОУ „Христо Ботев”, с пожеланието трудът им да бъде възнаграден с обичта и доверието на айтозлии.

Финалната проява преди Коледа е концертът спектакъл на Читалище „Васил Левски” – „На Коледа стават чудеса” с участието на всички читалищни състави. Преди спектакъла, читалищното ръководство ще раздаде наградите на най-добрите художници в конкурса за коледна картичка. Другата награда за победителите е от Община Айтос – най-оригиналните картинки бяха тиражирани като коледни картички, с които кметът Васил Едрев изпрати новогодишни поздрави до народни представители, министри, институции и колеги- кметове.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук