13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Коледна седмица в Бургаския музей

В навечерието на най-любимия празник на малки и големи, Регионален исторически музей – Бургас организира Коледна седмица, в която ще се включат бургаските учители и ученици.

В три поредни дни – 16, 17 и 18 декември – специалистите от РИМ-Бургас ще разведат децата из чудния свят на Коледните празници.  Те ще отговорят на въпросите: Знаете ли защо украсяваме коледното дръвче? От какво дърво е? Кои светци почитаме на Коледа и на какво ни учи техният живот? Кога е Рождество Христово? Защо най-очакваните гости са коледарите? Какво се прави на Игнажден?

 

В продължение на трите дни ще бъдат изнесени лекциите:

„Коледната елха – ела, бор или смърч” и „Какво знаем за бъдника и сурвачките” на 16.12.2013г.

„Какво можем да научим от живота на светците?” и „Народната традиция на Игнажден” на 17.12.2013г.

„Символика на прехода от Игнажден до Коледа” и „18 декември – денят на Св. Модест” на 18.12.2013г.

 

Макар и провеждана за пръв път – лекторията се радва на голям интерес от страна на бургаските училища. До момента участие са заявили ОУ “Св. княз Борис I“, ОУ „Петко Рачев Славейков“ и СОУХЕП „Св. Св. Кирил и Методий“.

Музейните специалисти с радост откликват на желанието за съвместна работа с училищата, където децата намират не само теоретични знания, а формират своите интереси, вяра и самосъзнание.

 

Коледната седмица ще завърши на 19.12.2013г., когато здраве, късмет и берекет ще ни пожелаят малките коледари от ЦДГ 28 „Детелина”. Както повелява традицията, те ще обиколят музейните къщи и ще внесат радост, топлина и надежда!

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук