16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Комедия от Бранислав Нушич на сцена в Царево

Една комедия на нравите от Бранислав Нушич, искряща като балканско шампанско

Възход и падение (в четири действия) Една жена, родена на управлява!  Какво ще се случи, ако съдбата й поднесе тщеславното звание Госпожа Министерша?  Шеметна поредица от политически ходове, динамична домакинска дипломация и безогледен стремеж към лична изгода.

Сюжетът на „Госпожа Министершата“ се развива около едно българско семейство, което е на прага на мизерията, докато главата на семейството, който е назначен за министър, всички се изкачват скоростно по стълбицата на обществото. Привлечени от положението, всички роднини наобикалят семейството, искайки всеки от тях да получи по нещо.

Йосиф Сърчаджиев: „Дайте власт на простака и тогава му скройте шапката“ – това ни казва големият сръбски сатирик Бранислав Нушич със знаменитата си комедия „Госпожа Министершата“. Погледнете съвремието. Вижте как се облича, например, г-жа Меркел – безспорен европейски и световен лидер сред жените и я сравнете с нашите госпожи в политиката. Демонстрацията на тоалети и ежедневната им смяна в парламента, като на треторазрядно модно ревю, за какво Ви говори? Понякога не липсват и „розови панделки“, като на г-жа Министершата. Ще кажете, че това е дребен пример, но нали в капката вода се съдържа формулата на океана?! По една постъпка може да се отсъди за цялостната личност на човека. А когато от такива човеци зависи съдбата на нацията, нейният просперитет, духовният й ръст, или опростачването й, тогава ако не можем да направим нищо друго, можем поне да осмеем тези хора. Бранислав Нушич не пожалва и така нареченият „народ“, представен от групата на роднините в комедията и няколко „герои“ от министерствата. Сатиричното му жило се забива в манталитета на тези персонажи. Необразовани, алчни, хитреци и простаци, те са готови да пълзят по корем пред властника, а когато падне от власт, могат да го убият и с камъни. Това е положението.

Тази комедия – сатира не се нуждае от обяснения. Тя е като криво огледало на скритата човешка същност, от което няма как да се избяга…“

Постановката ще се играе на 13-ти ноември в НЧ „Георги Кондолов” от 18.00ч. Билети могат да се закупят на касата в читалището.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук