20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Kомисар Светлан Кичиков: Няма засилен миграционен натиск по море

България прие председателството на 17-та годишна среща на ръководителите на граничните служби, брегови охрани на Черноморските държави. Форумът се състоя в хотел „България“в Бургас.  Началникът на Главна Дирекция „Гранична полиция“ Светлан Кичиков откри срещата като заяви, че живеем в динамични времена със заплахи от глобален характер, което налага необходимостта от по-добра координация и споделяне на оперативната информация за затягане на граничния контрол. По думите му миграционната криза е глобално предизвикателство , което нито една страна не може да реши сама. На форума беше подчертано, че като външна граница на Европейския съюз за България е от голям интерес да се търси дългосрочно решение на проблема и сътрудничество между бреговите охрани в Черноморски регион за противодействие на нелегалната миграция.

По думите на комисар Светлан Кичиков към момента не се наблюдава засилен миграционен натиск по море. В резултат на изградената система за наблюдение плавателните средства се прихващат още в турски териториални води и турската брегова охрана реагира незабавно. Командващият турската брегова охрана контраадмирал Бюлен Олчай каза, че за последната една, дори две години не са отчели нито един случай на мигранти в Черно море, както и че Турция спазва споразумението с Европейския съюз за реадмисия.

комисар Светлан Кичиков за директор на ГД „Гранична полиция- В България имаме констатирани до 2015 година около 4 случая, което на общия брой са много незначителни. Тогава обаче си беше пак рисково защото преминават огромни разстояния за разлика от Егейско море там разстоянията са малки… Тези тук, които ние сме залавяли това са хора тръгнали от Истанбул преминават огромни разстояния и рисковете за техния живот са много големи.

контраадмирал Бюлен Олчай- командваш турската брегова охрана „Но споразумението от 18 март, както виждате, е валидно и турската брегова охрана прави най-доброто. И мога да ви уверя, че ще правим това и в следващите години, защото ние поставяме човешкия живот на първо място. И те не са престъпници, те имат живот. Ние искаме да спасяваме техните животи и да спрем имиграцията, доколкото имаме възможност.”

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук