24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Комисията за защита на потребителите с дежурни екипи в празничните дни

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има дежурни екипи в празничните дни. Жалби и сигнали ще се приемат на националния телефон на потребителя 0700 111 22. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на институцията, в предаването „Всяка сутрин” на телевизия Канал 3.

 

Маргаритов акцентира и върху няколко важни съвета при пазаруването и организирането на посрещането на предстоящите празници.

 

В 14-дневен срок потребителят може да се откаже от договор за бърз кредит, като изпрати уведомление до търговеца и го информира за това свое желание. Клиентът ще трябва да върне сумата и натрупаната лихва само за времето, през което е ползвал кредита, разясни Маргаритов. „По Коледа и Нова година е възможно да възникнат такива хипотези, защото непосредствено след празниците, когато направим статистиката за това какви подаръци сме подарили и какви сме получили, може да се окаже, че един кредит, който сме взели в навечерието на Новата година, вече не ни е потребен”, допълни той.

 

„Основните рискове при онлайн пазаруването са свързани с възможността потребителите да бъдат заблудени от „търговци”, които не съществуват реално. Т.е. да си поръчате нещо, дори да го заплатите и то да не дойде при вас”, предупреди Маргаритов. Той препоръча гражданите да преглеждат особено внимателно сайтовете, за да се убедят, че насреща действително има реален търговец, който е посочил своите име, адрес и телефон за връзка. Нереално ниската цена на дадена стока също може да е индикатор за това, че някой се опитва да ви измами, добави Маргаритов и препоръча привържениците на онлайн пазаруването да сравнят няколко предложения преди да се спрат на своя избор от кого да купят. Онлайн покупките също могат да бъдат върнати в срок от 14 дни.

 

Маргаритов напомни, че при разминаване между договореното при закупуване на пакет на туроператори с полученото на място, потребителите трябва да реагират веднага, като информират управителя на туристическия обект или представител на туроператора. В случай че не успеят да решат проблема, да подадат жалба в КЗП. Комисията има приемни в зимните курорти Банско и Пампорово, предстои да заработят такива и в Боровец и Чепеларе.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук