15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред подкрепи Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи

„В резултат на разисквания с всички институции, които имат отношение по темата, Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред с 20 гласа „за”, без гласове „против” и „въздържал се”, предложи на Народното събрание да приеме на първо гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи. Той е внесен от Министерски съвет на 8 юни 2012г.”, съобщи д-р Галина Милева, която е член на парламентарната комисия.

По силата на Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 20 декември 2006 г. относно свидетелства за управление на превозни средства държавите членки трябва да въведат национално свидетелство за управление на основата на образеца на Общността, уреден в приложение I на тази директива.

С приемането на предлагания законопроект ще се осигури правната рамка за прилагане на изискванията на директивата в определения за това срок. За правилното й транспониране е необходимо изменение на Закона за българските лични документи с оглед въвеждане на диференцирани срокове за валидност на свидетелствата за управление за различните категории моторни превозни средства (срокът на валидност на СУМПС за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ става 10 години, а за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E – 5 години).

В законопроекта са направени предложения за промени в чл. 51 с оглед транспониране изискванията на директивата за въвеждане на различен срок на валидност на свидетелствата за управление на МПС, считано от 19 януари 2013 г. в зависимост от категориите.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук