12.1 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Комплексният анализ на мощите на Св. Йоан Кръстител ще приключи през август

  Подробните анализите на откритие частици от мощите на Свети Йоан Кръстител в Созопол ще приключат в края на месец август. Това съобщи проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на разкопките на остров Свети Иван, където на 28 юли 2010г. бяха открити мощите на Предтечата. Археологът посочи, че за първи път се правят такива комплексни изследвания.

Това, което е установено до този момент е, че кутийката с надписа е направена от туф камък от днешна Южна Турция / Мала Азия / , а реликварият е от алабастър, добит от острови между Гърция и Турция. „Анализите не са приключили, но те надминаха очакванията. Ние стъпваме на една широка база информация, която на нас ни е необходима… Не заради скептика Иван, Драган или Първан, а заради науката, защото утре като излезем на международни форуми  и конгреси да има какво да покажем. От 25 до 27 август у нас ще се проведе Световен конгрес по византология. След 77 г. ние отново ще бъдем домакини и ще бъдат докладвани тези нови резултати „, каза професорът. Правителството е отпуснало 15 000 лв. за анализите, които се правят в института „Пушкаров“.

В Созопол днес се състоя заключителната среща по проекта на Фондация „Созопол“, благодарение на който започнаха разкопките на остров Свети Иван и Свети Петър. По този проект също беше открит посетителски център на реставрираната Крепостна стена и ефектно осветени старините. Парите за проекта- 649 000 Евро бяха осигурени от правителството на Норвегия, а партньор е община Созопол.

Кметът Панайот Рейци обеща горещо археологическо лято, с продължаващите разкопки на остров Свети Кирик, на новооткрития манастирския комплекс „Св. Апостоли“ и на крепостната стена до Амфитеатъра. „Мисля че това лято Созопол ще има пак какво да покаже …Предвиждам завършване на реставрацията на част от Крепостните стени  в центъра на Стария Созопол. На този етап ще я направим  с общински пари, защото явно този 1 милион, който Созопол спечели за първото място в класацията „Чудесата на България“, ще де забави“, каза Рейзи.

Проф. Божидар Димитров потвърди днес, че откритите, само преди дни, основи на църквата „Свети Апостоли“ на нос Скамни доказват, че тя е най-голямата по Българското Черноморие и проучванията ще продължат. „Датировката на храма за сега е 10 век- времето на Цар Борис I, но очаквам под нея да се появи античен храм“

На археологическия форум присъстваха посланикът на Норвегия г-жа Тове Скарстейн, областният управител на Бургас Костантин Гребенаров, партньори на Фондация „Созопол“ и журналисти.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук