11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Конкурс за хайдушки песни ще се проведе в с. Бръшлян

Втори конкурс за хайдушки и комитски песни „В прослава на хайдуството” ще се проведе на 16 август в странджаското село село Бръшлян, община Малко Търново, съобщи Радио „Фокус” – Бургас .  Първият конкурс е бил през 2005 година, като след това е бил прекъснат. Конкурсът е посветен на 90 години от рождението на народния певец Сава Попсавов, който е роден в село Бръшлян. Събитието ещ започне в 9.30 часа с водосвет в храм „Свети Димитър” в селото.

снимка: по време на събора ще бъде открит пометник на воеводите Пано Ангелов и Никола Равашола
снимка: по време на събора ще бъде открит пометник на воеводите Пано Ангелов и Никола Равашола

От 10 до 18 часа е конкурсната програма, от 19.30 часа е откриването на паметника на Пано Ангелов и Никола Равашола и от 20 часа е концертът на Янка Рупкина, Калинка Згурова, Златка Ставрева,Лазар Налбантов, Ирена Ставрева и оркестър „Жарава”-Бургас. Към момента заявки за участие са подали 71 състава от цялата страна. Има изпълнители от Велико Търново, Варна, и всички общини от област Бургас, като най-силно е участието на Средец и Камено. Участниците са разделени в няколко категории. Първата е за индивидуални изпълнители, разделени в 4 възрастови групи. Втората е фолклорни състави, които са разпределни на мъжки и дамски. Ще има тричленно жури с председалте Ваня Монева, диригент, Калинка Згурова, народна певица и фолклорния изпълнител лазар Налбантов. Най-важното изискване към участнците е да пеят хайдушки песни. Журито ще оценява изпълненията като наблегне на това песните да бъдат изпети с чувство, отговорност и артистизъм. Ще се гледа и за диалектната форма.Наградите са плакет и парични. Интересното е това, че денят, в който ще се проведе конкурсът, е празник на селото.

В края на събитията ще бъде открит паметник на воеводите Пано Ангелов и Никола Равашола. Кметът на община Малко Търново Илиян Янев сподели, че продължава кампанията за набиране на средства за ремонт на паметника на Петрова нива. Тя ще приключи на 23 август. До момента са събрани над 40 000 лева. Необходимите пари са около 70 000 лева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук