14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Консултативен съвет по икономическо развитие на помощ в община Поморие

По инициатива на кмета Иван Алексиев, в Поморие беше сформиран Консултативен съвет по икономическо развитие и растеж към Кмета на Община Поморие. Създаването му е част от Програмата за управление 2011-2015, одобрена с решение на ОбС Поморие.

В него участват представители на фирми и организации в сферата на бизнеса, туризма, строителството, образованието и др. и ще действа в рамките на мандата – до 2015 г. „Важно е сформирането на Консултативния съвет по икономическо развитие и растеж да се случи сега, когато Община Поморие навлиза в новия програмен период 2014-2012 г. и започна изпълнението на проект за изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г. От изключително значение за изработване на плана е участието на местната общност – жителите на града, неправителствените организации, професионалните сдружения, представителите на бизнеса. Особено ценно е тяхното мнение, както в процеса на проучване на проблемите на града, така и при избора на проекти, чрез които ще бъде търсено европейско финансиране.”, каза кметът Алексиев при откриване на първото заседание на Съвета.

Целта на Консултативния съвет е осигуряването на устойчиво икономическо развитие на Община Поморие, като подпомага дейността на местната власт в стремежа за запазване на заетостта и доходите на гражданите и в начините за привличане на инвестиции. За да заявят гражданската си позиция и готовността за бъдещо сътрудничество, на срещата присъстваха всички поканени от кмета за членове на Консултативния съвет – 18 души, между които проф. дмн Николай Янев, почетен гражданин на Поморие и чл. кор. проф. Николай Милошев, зам. председател на Българската академия на науките. В Консултативния съвет по право участват председателят и зам. – председателят на Общински съвет Поморие, председателите на постоянните комисии към ОбС Поморие и зам.-кметовете на общината.

Участниците в първото заседание дадоха много мнения и предложения в различни области за развитието на Поморие. Част от идеите са: Да се обмисли възможността за удължаване на туристическия сезон с популяризирането на  провеждащите се в Поморие научни конференции и др. културни събития; Възможността за развитието на Поморие като „сърф дестинация”; Възможностите за по-добро управление и начините за експлоатация на поморийското езеро с изграждането на Общински египетски плаж и възстановяването на Общинската калолечебница; Възможността за развитие на винен туризъм със създаване Музей на виното; подобряване визуалната атрактивност на града и много други предложения.

Взе се решение срещите да бъдат веднъж на три месеца, а темите да бъдат публично обявявани преди обсъждането им „Радвам се, че приемате и подкрепяте идеята за сформирането на Консултативния съвет. Нека всички впрегнем знания, опит и умения и да направим така, че Поморие да продължи да се развива като модерен европейски град”, обобщи кметът Алексиев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук