11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Контрабандни цигари и дрехи-менте задържаха

11 опита за контрабанден внос на цигари и маркови летни дрехи-менте от Турция пресякоха митническите служители на митнически пункт Лесово при извършените проверки през последните дни. Иззети са 17 800 къса /879 кутии/ цигари без акцизен бандерол и 263 тениски и анцузи с фалшифицирано лого на световни търговски марки.

Летните дрехи-менте са открити в багажното отделение на автобус с турска регистрация, превозващ пътници по редовна линия Бурса- Русе. При митническата проверка на автобуса на вход от Турция към България, митническите инспектори на Лесово засичат в багажното отделение на автобуса два големи сака с недекларирани трикотажни изделия, без никой от пътниците да посочи чия собственост са те.

Впоследствие е установено, че шофьорът на автобуса е получил саковете от български гражданин в Истанбул, за да ги превози до България. Оказва се, че те съдъжат 238 тениски и 25 анцузи

с лого „Adidas”, „Hugo Boss”, „Calypso”, „Tommy Hilfiger”, „Converse” и други световни марки. За случая ще бъдат сезирани официалните правопритежатели на съответните търговски марки в изпълнение на Регламент 1383/2003 на ЕС и Закона за марките и географските означения. Срещу шофьора на автобуса-български гражданин с инициали Д.Х. е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.

Други 10 акта по Закона за митниците са съставени на митнически пункт Лесово за контрабанден внос на цигари в рамките на една седмица. Иззетите 17 800 къса цигари без бандерол от различни търговски марки са открити в тайници и превозван багаж в седем леки автомобила, два камиона и един туристически автобус. Осем от нарушителите са български граждани, двама са румънски граждани. Част от проверките са извършени по сигнал на служители от Гранична полиция.

Митническият пункт в Лесово е сред най-новите съвременни гранични съоръжения. Пунктът е оборудван с модерна рентгенова апаратура и специализирани помещения за щателни митнически проверки, които позволяват бърз и ефективен митнически контрол, въпреки засиления туристическия трафик през летните месеци, предупреждават от Митница Бургас.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук