13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Концесионери на плажове поискаха спешна процедура по категоризация на ивиците

Концесионери на плажове поискаха днес от областният управител Павел Маринов и депутатът Димчо Михалевски спешни промени в Закона за Черноморското крайбрежие, както и на Наредбата за водноспасителната дейност. На срещата присъстваха наематели на плажове в Созопол, Слънчев бряг, Златни пясъци, Приморско, Бургас и др. Според тях не може изискването от 1 юни до 30 септември да има спасители на плажа, почистване и медицинско обслужване,  да се отнася, както за големите, така и за малките плажове, с по-къс сезон. Затова от Асоциацията на концесионерите настояват да се продължи със спряната процедура по категоризация на плажните ивици.

Областният управител на Бургас Павел Маринов беше категоричен, че още през следващия сезон трябва да влязат нови концесионни такси, така че и по- малките плажове да си намерят стопани.

Според концесионера на плажа в Слънчев бряг държавата трябва да реши дали иска да извършва икономическа дейност с отдаването на плажовете на концесия или иска да развива социална дейност. Категоризацията трябва да регламентира, кои плажове ще предлагат по-високи цени на услугите и кои ще бъдат за свободно ползване.

Според последните промени на Закона за Черноморското крайбрежие е променена големината на площа за масите и столовете към преместваемите обекти. Това е довело до спадане на приходите. Депутатът от БСП Димчо Михалевски обеща среща с новия министър на Регионалното развитие Десислава Терзиева, за да бъде поставен проблемът.

Концесионерите поискаха също 50% от таксата, която остава в общините да бъде реинвестирана в инфраструктурата около плажа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук