15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Концесионери прогнозират фалити по морето

Масови фалити ще залеят Черноморието, а плажните ивици ще опустеят, ако Законът за устройство на Черноморското крайбрежие не бъде променен спешно, коментираха от Асоциацията на концесионери и наематели на морски плажове у нас.

Те са една от основните движещи сили на летния туризъм и ако държавата не облекчи задълженията в договорите им и не промени забраните, ограниченията и неравнопоставеностите, въведени им от досегашната правна уредба, интересът към стопанисването съвсем ще заглъхне, а ивиците у нас ще останат безстопанствени, пусти и затънали в боклуци, заявяват от организацията.

Според концесионерите за последните няколко години заради драстичното покачване на концесионните такси и утежняващите задължения повече от десет концесионери са оставили ивиците си, предава Българска телеграфна агенция /БТА/

„На практика се получава така, че стопаните не получават печалба. Не могат да си възвърнат инвестициите, не могат да си платят концесионните такси и пазарът ги изхвърля“, заяви председателят на Асоциацията Иво Стефанов. По негови данни, повече от 70 са били неохраняемите плажове миналата година у нас, допълва Дарик. Още по-голям бил проблемът, че именно заради високите такси и при сегашните условия никой не се явявал на конкурси.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук