15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Корабни брокери и агенти бият аларма! Служебното правитество увеличава пристанищните такси до 10 пъти

Българската асоциация на корабните брокери и агенти (БАКБА) алармира, за вредно за бизнеса изменение на тарифата за държавни пристанищни такси.

©Снимка: Атанас Дубаров
                                                                                     ©Снимка: Атанас Дубаров

С постановление №254 от 22 август 2014 г обнародвано в Държавен вестник в Брой 72, от дата 29.8.2014 г. се въвежда изменение и допълнение на Тарифата за пристанищните такси, събирани от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, приета с Постановление № 97 на Министерския съвет от 2007 г.

“Тази тарифа бе отхвърлена от бизнеса и бе отказано провеждане на обществено обсъждане със засегнатите страни по места в Българските пристанища миналата есен. Сега същата е приета от служебното правителство без консултация с бизнеса и отново показва липсата на диалог от страна на администрацията с гражданите на Република България.”, коментират от БАКБА.

От асоциацията подчертават, че  нито министърът на транспорта, нито министър-председателят имат необходимите специфични познания и експертиза, за да могат сами да преценят целесъобразността на промените в тарифата и да ги утвърдят в този изключително кратък срок от встъпването си в длъжност.

“Едва ли този е въпросът, който правителството трябва да решава в рамките на своето кратко съществуване”, коментират от организацията, цитирани от marinetime.bg

Брокерите и агентите оопределят действията на министъра на транспорта и на министър-предеседателя като безотговорни.

“Българската асоциация на корабните брокери и агенти ще предприеме необходимите действия, които законът позволява за да защити интересите на бизнеса като цяло. Въпросното увеличение ще засегне преди всичко българските производители, износители и вносители и т.н. и в този смисъл е наивно да се мисли, че въпросното увеличение, без да се отчита ефекта за цялата икономика, само по себе си би донесло повече приходи”, коментират още от БАКБА.

Според асоциацията увеличението ще бъде в размер на 2 до 10 пъти.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук