8.8 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Корейци харесали минералните извори в Бургаско

Инвестиционният потенциал и многобройните възможности за туризъм в област Бургас бяха основна тема на разговор между областния управител Вълчо Чолаков и Негово Превъзходителство Шин Бунам, посланик на Република Корея. Официалното посещение на новоназначения дипломат имаше за цел да затвърди създадените добри партньорски отношения и да обсъди нови сфери на сътрудничество.

Гостите проявиха интерес към минералните извори в областта и техните лечебни свойства. Чолаков отговори на въпроси свързани с възможностите за инвестиции във винопроизводствения сектор в района и заяви готовност за съдействие при проявен конкретен интерес. „Област Бургас е сред най-бързо развиващите се областите в страната. Туризмът е традиционен отрасъл и се гордеем с разнообразните възможности за отдих, които можем да предложим.

Всеки нов инвеститор, предпочел нашия регион, ще срещне пълно съдействие от страна на институциите по отношение на необходимите процедури“- заяви областният управител. В края на срещата, както протокола изисква, двете страни си размениха подаръци, свързани с историята и културата на народите им.

Книга описваща чудесата на България и реплика на Най-старото злато в света (4400-4100 г.пр.Хр.), открито по българското Черноморие подари областният управител на посланик Шин. От своя страна гостите подариха традиционния за Корея чай от женшен.

Кметът Иван Алексиев прие новия посланик на Република Корея в кабинета си

Кметът Иван Алексиев посрещна в кабинета си новия извънреден и пълномощен посланик на Република Корея в България. Негово превъзходителство Шин Бунам бе акредитиран през май тази година и първата му официална визита в Бургаски регион започна именно с вчерашното посещение в Поморие.

По време на разговора бяха очертани някои от възможностите за установяване на двустранно сътрудничеството и обмяна на опит между Поморие и корейската република. Акцентирайки върху природните дадености и стремежа към тяхното опазване, кметът Иван Алексиев и заместник – кметът Илия Джингов запознаха Негово превъзходителство с Поморие като курортна дестинация.

Поморийските солници и соленото езеро предизвикаха интереса на почетния гост, който сравни лечебните свойства на нашата кал с тези на Мъртво море в Йордания. Н.Пр. Шин Бунам получи от г-н Алексиев покана през септември отново да гостува със семейството си, но като турист, за да се увери лично в невероятния ефект от калолечението и условията за туризъм в града. Поради отличните си първи впечатления от Поморие, посланикът и сега е отседнал в един от големите местни комплекси.

Освен здравеопазването и балнеологията, любопитни за дипломата бяха още солодобивът, винопроизводството и богатото археологическо наследство. По думите му градът ни дава възможности за укрепване и развитие на приятелските връзки между двете страни, тъй като има интересни история, култура и природни богатства.

От своя страна, кметът на община Поморие сподели възхищението си от постиженията на Република Корея в сферата на високите технологии и изрази желание за задълбочаване на отношенията в тази насока. „За нас е изключително важно да почерпим опит от най-добрите”, допълни Алексиев в края на срещата.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук