11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

„Кор Кароли“ започва с атрактивна демонстрационна гонка. Ветроходът „Калиакра“ опъва платна в залива

Над петдесет лодки ще се включат в седемнадесетото  издание на международната ветроходна регата „Кор Кароли“. Това обяви на среща с журналисти, председателят на едноименната фондация, Тома Томов. По думите му, във ветроходната надпревара ще вземат участие ветроходци от Русия, Румъния, Украйна и България.  „Изпратили сме покани до петима украински състезатели. Очаква се до дни да пристигнат от Одеса. Все още чакаме потвърждение за участие от руските ветроходци. По всяка вероятност ще имаме и лодки с румънски флаг“, каза Томов.

Регата „Кор Кароли“ се провежда от 2001 година, като става все по-популярна. За първи път обаче стартът на ветроходните гонки ще бъде даден от Бургас. „Решихме да направим един нетрадиционен маршрут, а именно регата да започне от Бургас и да завърши във Варна. С подкрепата на общината тук, успяхме да организираме това наистина мащабно състезание“, допълни председателят на Фондация „Кор Кароли“, която е и основен организатор на състезанието.

Демонстрационната гонка на състезателите ще бъде на 12 август от 13.00 часа. Същата вечер победителите в нея ще бъдат наградени. Церемонията ще се проведе на Морска гара – Бургас.  „Тогава сме замислили да направим и скромно тържество за откриването на регата. Първият старт ще бъде даден а 13 август от 10.00 часа. В този ден ветроходът „Калиакра“ също ще се включи в състезанието. На борда му ще бъдат представители на общината, Пристанище – Бургас, журналисти и спонсори“, обясни Тома Томов.

Общата дължина на маршрута е 110 морски мили. Първата гонка ще бъде на 13 август по маршрут Бургас – о. Св. Анастасия – Св. Влас, а втората от Св. Влас до Варна на следващия ден. Третият етап от ветроходното състезание ще се проведе във Варненския залив на 15 август, когато морската ни столица отбелязва своя празник.

„Регатата на регатите“ се провежда в чест на капитан Георги Георгиев, първият капитан на яхтата „Кор Кароли“, с която самият той завършва първата българска ветроходна самотна обиколка на Земята. Церемонията по откриването XVII издание в Бургас ще започне с едноминутно мълчание в памет на Йоана Атанасова. През миналата година 38-годишната състезателка загина, след като яхтата й „Скорпион“ се обърна в бурното море.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук