15.4 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Костов в Бургас: Засега, можем само да гадаем за причините, довели до трагедията в Хитрино

“В момента текат действията по обезопасяването на периметъра, така че да кажем – няма повече опасност за неселението, да бъде отменено бедственото положение и хората да започнат да се връщат по домовете си. Към момента тече дейност по извозване на горивото, преточването му в цистерни, които са там на място, след което предстои да бъдат изведени самите вагони – цистерни от мястото на местопроизшествието. Знае се къде ще бъдат съхранявани на първо време. Просто трябва време, трябва време.”. Така главният секретар на МВР Георги Костов коментира в Бургас последните действия по обезопасяването на мястото на трагедията в Хитрино.

По думите му, на място са най-добрите експерти – и газовици и от пожарната, с които държавата разполага. Те са хората, които дават точния технологичен процес на отстраняване на потенциалните заплахи, които в момента има в Хитрино, стана ясно от думите на Костов.

Той не пожела да коментира по какви версии работят разследващите органи към момента. „Не следва да бъдат изключвани никакви версии. Това съобщиха и от ВКП. В крайна сметка, тези въпроси тепърва предстои да бъдат изследвани и всеки да си получи заслуженото. Определено, за да има трагедия, бедствие от такъв мащаб, определено има и виновни, но не следва те да бъдат обявявани прибързано.”, каза още Костов.

Той допълни, че ситуацията е изключително динамична. „Нашите служите – на пожарната, които са там. Всички до един са доброволци и рискуват живота си доброволно. Има „прозорци”, които ние сме осигурили, така че хората да могат да си нахранят животните по домовете. Тогава, когато няма такива дейности по отстраняване на тези заплахи, които са в момента – тогава, относително обезопасяваме периметъра и с наши автомобили извозваме хората до домовете им, но това са изключително кратки времеви отрязъци. Но това са много малки времеви отрязъци – пускаме един „прозорец” от половин час, в който всички животни на селото ги хранят, хората, но не допускаме да влизат вътре с автомобили и неорганизирано от нас”, каза още главният секретар на МВР и допълни: „…можем да гадаем за причините. Това което се вижда, че цистерната, съдържанието на която е причинило всички материални опустошения, има отвор, който е механичен, който е видимо механичен – нека така да го кажем. Сега… какви точно хипотези има … В крайна сметка всички видяхте кадрите и от дрон и от телевизиите по места – вагоните са разпилени като кибритени клечки.”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук