8.8 C
Бургас
вторник, март 19, 2024

Край Бургас откриха епископска църква, Тодор Батков финансира реставрацията

Раннохристиянска базилика от края на пети век откриха археолози при спасителни разкопки на полуостров Форос в бургаския квартал Крайморие. Резултатите от археологическите проучвания, които се провеждат от май 2013 г., доказват, че тук се е намирал късноантичен град с име Порос, исторически предшественик на Бургас . Освен, че градът е бил пристанищен център, с откритието на храма се доказва, че той е бил и важен християнски център. Според археолозите църквата е епископска базилика.

При изследването на базиликата е открит и добре оформен гроб със скелет в него, най-вероятно на лице с висок ранг в църковната ерархия, както и реликварий в основата на олтарния стълб, в който е имало мощехранилници. Подобни храмове по Южното Черноморие има открити само в Несебър и Созопол.

На полуострова са открити още крепостна стена, която е защитавала града и римска вила. Предстои да се изработи проект за реставрация и консервация на археологическите обекти. Той ще бъде финансиран от бизнесмена Тодор Батков, чиято собственост е терена.

Идеята на община Бургас е изгубения град да се превърне в туристическа атракция. Римски легионери ще посрещат посетителите на входа на реставрираната крепост с кула. Ще се търси еврофинансиране за проекта.

Батков беше категоричен, че върху археологическите открития няма да се строи. Иначе на мястото на античния град Порос ще се появи модерен, ваканционен комплекс.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук