13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Край на следствието за атентата на бургаското летище

Готови и одобрени са окончателните варианти на постановленията за привличане на Хасан Хасан и Мелиад Фара като обвиняеми за терористичния акт на бургаското летище от 18 юли 2012 г.

Това става ясно от отговор на Апелативна прокуратура – Бургас на запитване на „24 часа“.

От обвинението посочват само инициалите на обвиняемите, но още от началото на годината е ясно, че привлечените са канадският гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиецът Мелиад Фара.

Извършени са пълният обем следствени действия, повече международни поръчки не се налагали. Според запознати делото е минало и през Върховна касационна прокуратура, за да е сигурно, че обвинението е изпипано до детайли.
Следващият ход е предявяване на окончателните обвинения и предяването на материалите по делото на двете страни.

От прокуратурата потвърдиха, че на Хасан и Фара делото ще бъде преявено чрез служебни адвокати от бургаската колегия. Не било необходимо да се търсят други техни представители при положение, че двамата са обявени за международно издирване. Прокуратурата е пуснала поръчки до Австралия и Канада, но властите там не са намерили Фара и Хасан.

Червени бюлетини за 27-годишният Хасан ел Хадж Хасан, роден на 22 март 1988 г. в Ливан и 35-годишният Фара, роден в Австралия на 5 ноември 1980 г., се появиха в сайта на Интерпол в началото на годината.
В тях се посочват две основания за издирването им – тероризъм и документни престъпления.

Основното обвинение срещу двамата е по чл. 108а от НК за тероризъм, убийство на 6-има души и опит за убийство на други близо 30 пътници от автобуса. В окончателния текст са прецизирани причинените от адската машина телесни повреди, добавено е и увреждането на имущество, тъй като при взрива бе изцяло унищожен един автобус и повреден втори.

Не са се обръщали към мен за съдействие във връзка с преявяването на делото, но както близките на загиналите, както и ранените от терористичния акт непрекъснато се интересуват от разследването и са наясно с всички процедури, каза пред „24 часа“ почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов. През годините официалните контакти между нас отстъпиха място на неформалното, дори приятелско общуване, допълни той. Добрата новина от Израел е, че дори и най-тежко пострадалите от взрива – Амит Куза и Даниел Фахима, вече са се възстановили и са създали семейства. Според дипломата особено тежко е било психическото възстановяване на Даниел, който загубил приятели при взрива.

Амит Куза, която бе с разкъсана диафрагма и пробит бял дроб, дори бе на сватбено пътешествие в България, често се обажда, казва д-р Веселин Джендов от екипа на МБАЛ-Бургас, участвал в спасяването на пострадалите от атентата.
На 18 юли 2012 г. мощна бомба избухна в автобус пред терминала за пристигащи пътници на бургаското летище в кв. Сарафово. Загинаха 1 българин – 36-годишният шофьор Мустафа Кьосов, и гражданите на Израел Амир Менаше, Ицик Коленги, Маор Харуш, Елиор Приес, Кошава Шрики. Седмата жертва е прекия извършител на атентата, пребивавал у нас с фалшива самоличност – Жак Филип Мартен. Две години по-късно от ДАНС и прокуратурата съобщиха истинското му име – Мохамад Хасан ел Хюсеини, роден в Ливан на 27 май 1989 г.

Обвинените сега Фара и Хасан също са пребивавали у нас с фалшиви самоличности като Браян Джеремая Джеймисън и Ралф Уилям Рико.

Делото ще се гледа от Специализирания съд, това предвижда НПК за обвинения, свързани с тероризъм, заяви шефът на апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров

източник: 24 часа

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук