23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Край на щастливите дни! Бензинът пак гони 2 лева за литър

Към днешна дата цената на масовия А95 е около 1.90 лв. за литър. Странната тенденция с по-ниската цена на дизела продължава, като литър от горвото се търгува за около 1.85 лв/л. 

Покачването на цените на горивата през лятото е нормално. Все пак производителите също търсят своята изгода, настоя енергийният експерт Атанас Тасев. По думите му може да се очаква „леко покачване“ от около 10 стотинки на литър. Според Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията, е възможно да има и наличие на картели, но засега още не може да се каже със сигурност, тъй като тече производство на комисията по темата.

„Санкциониране може да има само при наличие на договорка между компании да продават на едни цени бензин“, поясни той пред БНТ и допълни, че не може да се санкционира само за високи цени на отделна бензиностанция.

„Все пак сме пазарна икономика“, настоя той. Атанас Тасев пък бе категоричен, че покачването на цените има свое икономическо обяснение. „Цените на горивата се определят по средиземноморския бренд. Ако цените на нефта падат, цените на горивата не падат, но когато се покачват, следва и промяна в цената нагоре. Производителите не искат да губят, затова те оставят на същите цени, понеже са купили на стара цена горивото. Също има и пазарна логика – става дума за изчисление на търсене и предлагане“, обясни той.

Според финансиста Владимир Каролев поскъпването на горивата е нормално. Причините, които открои, са фалитът на Венецуела, войната в Либия, липсата на поддръжка на рафинериите в Нигерия и намаления добив в Канада и САЩ ще вдигнат още цената на петрола, пише dnes.bg

„72 стотинки е минималната цена на дизела, дори направо да влиза от небето в резервоара заради акцизите и данъците“, обясни той пред Нова тв. „Когато се намеси държавата и има политическо говорене се вдига цената на бензина“, обясни той кризата във Франция, където заради стачка в пет рафинерии някои бензиностанции спряха работа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук