14.9 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Красиви надгробни плочи се крият в шубраците…

„Шлюпи. Обичаме те вечно наш малък Бабаит”. Надгробният камък на морското свинче стои на метри от Пясъчния фестивал в парк „Езеро” вече шеста година. Скрит от погледите на минувачите, но не и потънал в забрава, както се вижда от снимките. Всъщност, Шлюпи не е единственият домашен любимец, погребан някъде из бургаските паркове. Примерите са много. И причината не е само зaщото хората просто искат възможно най-доброто място за любимците си, а защото не знаят къде да ги погребат.

Красиви надгробни плочи се крият в шубраците

От фирмите за изработка на надгробни плочи обикновено скриват, че са имали подобни поръчки. Поемали ангажимент единствено за изработването на самата плоча, но не и за монтажа, тъй като се страхували от ударите на зaкoна.

Мраморна паметна плоча за домашен любимец, с медни букви и снимка на животинчето, би излязла около 100 – 150 лева, разказаха заети в бранша пред zonaburgas.bg Моделите пък можело да варират от обикновена плоча до такава с формата на сърчице и дори паметник на покойното животно.

В Бургас, самото погребване излиза абсолютно безплатно, тъй като пари за място или гробари обикновено не се плащат. Погребенията се случват вечер в Морската градина, в междублоковите пространства или край Гробищен парк – Бургас. В няколко града в страната съществуват частни гробища за домашни любимци, където едно погребение излиза от 200 до 300 лева в зависимост от това дали ще бъде включена и кратка церемония. В Бургас обаче подобно гробище няма, а погребването на домашен любимец на обществено място /общински или държавно/ е забранено.

Глобата може да стигне до 500 лева.

Все пак, стопаните са в правото си да погребат любимците си в собствен имот, но не всички разполагат с такива. Ако животното е чипирано, вариантът да бъде открито, след като е погребано на нерегламентирано място, е почти 100%. Съществува вероятност тялото да бъде оставено и при ветеринарния лекар.

Според д-р Пламен Конов, председател на Областната колегия на Български ветеринарен съюз обаче, това може да се случи само при добра вола от страна на ветеринарите. „У нас не съществува регламент, който да задължава ветеринарните лекари да приемат мъртвите домашни любимци. В западните страни този въпрос е решен отдавна. За съжаление в България нещата не се случват както трябва”, коментира Конов.

По думите му, стопаните могат да погребат домашните си любимци в частен имот или да се възползват от услугите на екарисажите. Към момента у нас функционират два – във Варна и Шумен, което автоматично отпада като полезен вариант за бургазлии.

В новото бургаско гробище,

което ще се изгражда край комплекс „Меден рудник” все пак ще има парцел, отреден специално за погребване на домашни любимци. Това обяви от своя страна, управителят на общинската фирма „Обреден комплекс“ ЕООД – Бургас, Магдалена Карастоянова. По думите й, процедурите по проектиране текат в момент, но сроковете за изграждане на обекта все още не са ясни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук