11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Красимир Велчев: Заради корупция старите сгради са обърнати на наркомански сборища

Старите сгради са превърнати в наркомански сборища, тоалетни, сметища и какво ли още не заради корупцията при паметниците на културата. Това обяви депутатът Красимир Велчев по време на дискусията „Региони в растеж“, която се проведе в старата столица. 

„Ако трябва да съм честен, ако ми дадат законопроект за събаряне на тези сгради, ще направя всичко за да го прокарам за гласуване“, обяви Велчев. Той представи на кметовете своя законопроект за промени в културното наследство.

„Велико Търново е много подходящо място да говоря по темата, защото тук проблемът е много задълбочен, а и Даниел Панов е председател на сдружението на общините“, заяви Велчев. 6 сгради се срутиха във Велико Търново, припомни той, а в същото време Търново била най-желаната дестинация за културен туризъм.

От години съществува монопол на националния институт за паметниците на културата, където 10 човека дават всички разрешителни за ремонти и в резултат старите къщи и паметниците на културата се рушат, обясни Велчев.

България да се раздели на 6 региона – София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Плевен, да се създадат звена, които да разрешават ремонтите и възстановяването на паметниците на културата, предвижда проектът на Велчев. Заради присъствието на кмета на Габрово Таня Христова той разказа, че свещеникът на централната градска църква искал 10 месец за разрешение от института за ремонт на покрива, а влагата вътре съсипала стенописите.

„Корупцията в института е жестока, след влизането на този проет ще има подобрение. Всички скочиха за мълчаливото съгласие, защото то ще накара администрацията да работи и ще премахне корупцията“, категоричен бе Велчев.

„Чувал съм, че когато дойде инвеститор да обнови сграда, общините проверяват в института и се получава, че не са паметници. Когато са хвърлени 200-300 хил. евро се появява един господин с ксерокопие че сградата е паметник и предлага да продаде оригинала на инвеститора“, разказа той.

Снимка и текст: 24chasa.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук